Časoris
Dogodek Faca leta 2018 se pridružuje priznanjem za osebnost leta 2018. Vir: Časoris

Priznanje faca leta 2018

Kdo so otroci, ki spreminjajo svet okoli sebe?

Otroci so neizčrpen vir navdiha, pa vendar njihove navihanost in srčnost, razigranost in predanost pogosto spregledamo ali jemljemo za samoumevne.

Zakaj torej ne bi poiskali, prepoznali in nagradili tudi otrok, ki izstopajo, imajo poseben talent, so navdih mladim, pa tudi starejšim, smo si v uredništvu Časorisa rekli pred letom dni.

In sedaj je končno napočil trenutek, ki smo ga tako nestrpno pričakovali.

V Lutkovnem gledališču Ljubljana bo priznanje otrokom, ki jih je med letom strokovna žirija izbrala za face meseca, izročil častni pokrovitelj izbora za faco leta 2018, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Prejeli jih bodo:

 • Eva Maler, faca januarja, šestošolka iz Radovljice. S svojimi recenzijami knjig in intervjuji s pisatelji je pokazala, da otroci želijo brati knjige in znajo pisati o njih.
 • Urban Lečnik Spaić, faca februarja. V raziskovalni nalogi je podrobneje raziskal pojav lažnih novic in opozoril na obsežnost problema.
 • Dvojčka Prohor in Matvej Rjazanov, faci marca. V Celje, kjer obiskujeta drugi letnik Gimnazije Celje – Center, sta se preselila januarja. Slovenskega jezika sta se za osnovno sporazumevanje naučila v zelo kratkem času. Marca sta nastopila za Slovenijo na mednarodnem boksarskem turnirju na Madžarskem in vsak v svoji kategoriji dosegla do zdaj najboljši slovenski rezultat.
 • Igralci predstave Vihar v glavi, face aprila. Gledalcem so pokazali, da je najstništvo eno najvznemirljivejših in najlepših obdobij v življenju.
 • Kristjan Valenčič Rožmanec, faca maja. Želi postati športni komentator in pravi, da se na tako življenje, kot ga živi, navadiš, če drugega ne poznaš.
 • Rock mulčki, face junija. Na Kongresnem trgu v Ljubljani so priredili dobrodelni koncert s številnimi znanimi glasbenimi gosti, nato pa za svoja prizadevanja prejeli tudi priznanje jabolko navdiha.
 • Avtorji poučnega kratkega filma Gospodarica pametnih telefonov, face julija. Med poletnimi počitnicami so posneli film o tem, kako postaneš zombi, če ves čas visiš na mobitelu.
 • Nejc Sedej, faca avgusta. Je eden redkih deskarjev na svetu, ki ima Downov sindrom.
 • Tara Milharčič, faca septembra. Kot glavna junakinja filma Gajin svet je znala slikovito predstaviti spletne pasti.
 • Oskar Hudolin, faca oktobra. Zakaj je igra fortnite tako priljubljena med otroki, je znal predstaviti tako, da je pomiril vsaj nekaj staršev.
 • Julija Osojnik, faca novembra. Skupaj s svojimi prijatelji, junior ambasadorji Unicefa, je na svetovni dan otrok prevzela položaje v različnih podjetjih.
 • Manu Nonković, faca decembra. Sedmošolka se je z izraznim plesom uvrstila v polfinale oddaje Slovenija ima talent.

Faca leta je priznanje, ki ga na Časorisu v sodelovanju z ZPMS letos prvič podeljujemo otrokom, ki izstopajo, imajo poseben talent, so vir navdiha in spreminjajo svet okoli sebe.

Vsak mesec je strokovna žirija izbrala faco meseca. Sestavljali smo jo reper Nipke, pisatelj Primož Suhodolčan, psihologinja Mateja Štirn, novinarka in urednica Darja Groznik, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije in urednica Časorisa dr. Sonja Merljak Zdovc.

Ker je izjemnih otrok zelo veliko, je tudi žirija imela skoraj vsak mesec zelo veliko dela. A to delo je bilo zelo zelo prijetno, zato bomo z izborom nadaljevali tudi v letu 2019.

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.