Časoris

Pridi, dala ti bom pesem

Časorisovi mladi novinarji. Ilustracija: Nina Semolič

»Pridi, dala ti bom pesem« je bil naslov letošnjega literarno-glasbenega večera učencev OŠ Polzela, ki se je odvijal prejšnji teden v avli šole.

Priprav na dogodek smo se učenci predmetne stopnje, ki smo se odločili za sodelovanje, seveda lotili že veliko prej.

  • Literarno-glasbeni večer na OŠ Polzela. Foto: Danica Gobec
  • Literarno-glasbeni večer na OŠ Polzela. Foto: Danica Gobec
  • Literarno-glasbeni večer na OŠ Polzela. Foto: Danica Gobec

Naše mentorice, ki so večinoma učiteljice slovenščine, so nas že na samem začetku vzpodbudile, da se priprave večera lotimo čim bolj samostojno, zato smo se starejše učenke skupaj z učiteljico Mojco Cestnik prvič dobile že dober mesec prej.

Nanizale smo veliko idej in se odločile, katere bomo uresničile. Na podlagi teh je učiteljica sestavila program, Nuša Bohak, Neža Saksida ter Manca Pirec pa smo naredile vabilo.

Namen literarnega večera je bil, da mladi odraslim pokažemo svoja razmišljanja o temah, ki so temeljne v življenju, a vendar so včasih še vedno tabu.

Tako se je večer, ki sta ga vodili devetošolki Iva Čurkovič in Lana Turnšek, razdelil na več sklopov.

Literarno-glasbeni večer na OŠ Polzela. Foto: Danica Gobec
Voditeljici prireditve Iva in Lana. Foto: Danica Gobec

Prvi sklop je zajemal naša razmišljanja o naravi, ki nas obdaja. Drugi sklop je nosil naslov Igra življenja. Punce so se v svojih spisih lotile tem, kot so smrt, begunstvo, invalidnost, medsebojni odnosi. Svoje zrelo razmišljanje so delile z občinstvom, ki je bilo nad izjemnimi izdelki očarano.

Sledil je sklop z naslovom Ne bodi, kar nisi. Za uvod je osmošolka Ajša Borovnik tudi zapela to Ditkino uspešnico.

Za tem je sledil sklop Brez modre ni zelene, brez vode ni življenja, kar je bil krovni naslov letošnjega nacionalnega natečaja Evropa v šoli, na katerem smo bili učenci naše šole zelo uspešni.

Svoje izdelke smo predstavili učenci, katerih izdelki so se uvrstili na državno raven. Večinoma so to bili literarni izdelki, a med njimi tudi dva videoposnetka. Enega izmed njih smo si tudi ogledali, to je bil videoposnetek z naslovom Ni vsem tako kot meni avtoric Nuše Bohak in Klare Jug.

Zadnji sklop smo namenili ljubezni; učenci smo svoje pesmi prebrali ob glasbeni spremljavi kitaristke Pie Gracl.

Zadnja točka je bila skupna točka šestih učenk, zapele smo pesem Med iskrenimi ljudmi.

Poleg literarnih in pevskih točk ni manjkalo tudi plesnih. Svojo jazz balet plesno točko je predstavila devetošolka Lina Golihleb, ki v plesu tudi uspešno tekmuje. Druga plesna točka pa je bila baletna, zaplesala nam je baletka Tajda Štorman iz osmega razreda.

Ostali sodelujoči skupaj z občinstvom smo ostali odprtih ust. S tem se strinja tudi Izabela Veber, ki je tudi sama nastopila na dogodku.

Literarni večer se mi je zdel zanimiv in poln nepozabnih trenutkov. Vzdušje mi je bilo prijetno, še posebej ob glasbi. Imela sem sicer nekaj treme, ki pa sem jo nato le premagala. Uživala sem ob poslušanju literarnih del naših učencev, petju in ob plesnih točkah, ki so me tudi prijetno presenetile. Program se mi je zdel raznoliko obarvan, vedno se je dogajalo kaj zanimivega. Skratka, literarni večer se je v moji glavi zapisal kot neko nepozabno doživetje (še posebej biti do osmih zvečer v šoli) in nekaj, kar bi z veseljem še kdaj ponovila.

Izabela Veber

Letošnji literarno-glasbeni večer je bil poseben tudi zato, ker smo ga spet izpeljali po dveh letih.

Literarno-glasbeni večer na OŠ Polzela. Foto: Danica Gobec
Foto: Danica Gobec

Tako smo na večeru predstavili največje literarne dosežke v zadnjih dveh šolskih letih – da, večina predstavljenih del je bila nagrajena na mnogih natečajih, na katerih učenci OŠ Polzela redno sodelujemo.

Kot se za literarni večer spodobi, smo ob tej priložnosti izdali tudi glasilo.

Dela zanj so izbrale učiteljice Mojca Cestnik, Marija Kronovšek, Dobrila Vučenović in Karmen Zupanc, ki ga je tudi pripravila in uredila. V njem so objavljene vse pesmi, ki so bile prebrane na dogodku, in še mnogo drugih, ki so bile nagrajene.

Na literarno-glasbenem večeru nas je nastopilo 20 literarno, glasbeno, plesno nadarjenih učencev. Vsak izmed nas ima področje, ki mu prinaša zadovoljstvo ter v tem uživa in se najde.

Literarno-glasbeni večer na OŠ Polzela. Foto: Danica Gobec
Foto: Danica Gobec

Naše mentorice skupaj z ravnateljico Bernardko Sopčič skrbijo, da se naši talenti razvijajo v pravi smeri, in to učenci cenimo, kajti le tako lahko nastanejo boljši, zrelejši in prodornejši izdelki.

Podprite Časoris Podporniki-102040 Share

Nuša

Bohak je članica ekipe Časorisovih mladih novinarjev. Z novinarstvom se ukvarja že nekaj let, najraje pa piše intervjuje. Obožuje vse, kar je na kakršen koli način povezano z Evrovizijo. V prostem času piše tudi pesmi, se druži s prijatelji in obožuje spoznavanje novih ljudi.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
5°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.