Časoris
Altinu, ki je pred dvema letoma prišel s Kosova na Jesenice, pri učenju pomaga tudi Nataša Vrtačnik, multiplikatorka v programu Izzivi medkulturnega sobivanja. Foto: Anže Sobočan
Altinu, ki je pred dvema letoma prišel s Kosova na Jesenice, pri učenju pomaga tudi Nataša Vrtačnik, multiplikatorka v programu Izzivi medkulturnega sobivanja. Foto: Anže Sobočan

Pri premagovanju težav je priseljencu dobrodošla vsaka pomoč

Ko tujec pride v Slovenijo, naleti na veliko ovir. Največja je seveda ta, da ne zna slovenskega jezika. V vsakdanjem življenju naleti na vrsto težav, s katerimi se težko sam spopade. In dobrodošla je vsaka pomoč, ki jo lahko dobi.

»Veliko mi pomaga Nataša, pa razredničarka in sošolec Lavdrin, ki je tudi Albanec, pa Resnija z Ljudske univerze,« našteva Altin, dijak drugega letnika programa mehatronik, ki je pred dvema letoma prišel s Kosova na Jesenice. Z Natašo misli Natašo Vrtačnik, ki kot multiplikatorka v programu Izzivi medkulturnega sobivanja dela na Srednji šoli Jesenice in Altina spremlja od prvega šolskega dne. Resnija Ređepi pa je jezikovno-kulturna mediatorka na jeseniški Ljudski univerzi.

Na Jesenicah, kjer je veliko priseljencev, je njeno delo zelo pestro, nam je povedala. Ne govori samo albansko, ampak tudi makedonsko, bosansko, angleško. Priseljencem pomaga pri stikih s šolo, v različnih uradih, z njimi hodi na zdravniške preglede – celo pri porodu je že bila zraven!

***

Prispevke v seriji Za medkulturno sobivanje pripravljamo v okviru projekta »Izzivi medkulturnega sobivanja«, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Izzivi medkulturnega sobivanja

Romana

Dobnikar Šeruga rada potuje po vsem svetu. Spoznava nove kraje in ljudi in se vedno znova razveseli spoznanja, da smo prebivalci tega planeta zelo različni in vendar povsem enaki.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.