Časoris
Čeprav je mnogo varovanih del na spletu prosto dostopnih, to še ne pomeni, da jih lahko uporabljaš tako, kakor želiš. Vir: arhiv Urada za intelektualno lastnino
Čeprav je mnogo varovanih del na spletu prosto dostopnih, to še ne pomeni, da jih lahko uporabljaš tako, kakor želiš. Vir: arhiv Urada za intelektualno lastnino

Pozor, piratstvo!

V zadnjih mesecih, ko smo veliko doma, za računalnikom preživimo še več časa kot običajno. Skoraj zagotovo si tudi ti na spletu ogledaš film, nanizanko, poslušaš glasbo ali prebereš kakšno e-knjigo.

Na spletu je dostopnih veliko raznovrstnih vsebin (filmi, nadaljevanke, oddaje, glasba, knjige, videoigrice), ki so varovane z avtorsko ali sorodnimi pravicami. Ponudbe je veliko, številne vsebine pa niso zakonite, kar pomeni, da pravice ustvarjalcev niso bile spoštovane.

Kadar je avtorska ali sorodna pravica kršena, govorimo o piratstvu, v povezavi s spletom pa o spletnem piratstvu, ki je dandanes zelo razširjeno.

Se kdaj vprašaš, kako nastane film in kateri ustvarjalci pri tem sodelujejo? Ali pa če so vse vsebine, ki jih najdeš na spletu, zakonite?

Vzemimo na primer film – to je avtorsko delo, v izdelavo katerega je vključenih veliko različnih ustvarjalcev, na primer avtor priredbe, pisec scenarija, pisec dialogov, direktor fotografije, režiser, skladatelj filmske glasbe, scenograf, kostumograf, slikar mask, igralci, pevci. Ali kdaj pomisliš, koliko ustvarjalnega dela je vloženega v nek film?

Čeprav je mnogo varovanih del na spletu prosto dostopnih, to še ne pomeni, da jih lahko uporabljaš tako, kakor želiš.

Glasbo, filme, televizijske in radijske oddaje ter druga varovana dela lahko zasebno uporabljaš brez dovoljenja imetnika avtorskih in sorodnih pravic, če je varovano delo zakonito dostopno na spletu.

Nikoli pa ne smeš uporabljati vsebine, ki je na spletu nezakonito dostopna, tudi če gre za zasebno uporabo. 

Tovrstno početje pomeni, da ustvarjalci, ki so vložili svoj čas in trud v razvoj kulturne ali umetniške vsebine, v kateri uživaš in si z njo krajšaš prosti čas, ne dobijo plačila za svoje delo. 

Prav tako se ponudniki nezakonitih spletnih vsebin velikokrat ukvarjajo s kriminalnimi dejavnostmi, na primer s trgovino z ljudmi, otroškim delom ali prepovedanimi drogami. Razmisli, ali jih želiš z uporabo nezakonite spletne vsebine pri tem podpirati.

Včasih lahko na kakšno spletno mesto z nezakonito vsebino zaideš tudi pomotoma. Če opaziš spletno mesto, na katerem brezplačno ponujajo najnovejše filme, kjer je zelo veliko oglasov ali te takoj preusmeri na novi naslov spletnega mesta, se takšni strani raje izogni!

Če želiš biti originalen, klikni na originalen.si, lahko pa tudi prebereš, kateri filmi in glasba so bili v Sloveniji največkrat kopirani.

Slovarček

Zakonit je v skladu z zakoni, predpisi.

Piratstvo je kršitev avtorske in sorodnih pravic, s katerimi so varovana avtorska in druga dela, kot so filmi, glasba, televizijske in radijske oddaje, knjige, slike, računalniška programska oprema in videoigre. Danes je razširjeno predvsem spletno piratstvo.

Avtorska pravica je pravica na avtorskem delu, ki pripada avtorju od trenutka stvaritve dela. Avtorska pravica traja za čas življenja avtorja in še 70 let po njegovi smrti. Brez dovoljenja avtorja uporaba avtorskega dela praviloma ni dovoljena.

Sorodna pravica je pravica, ki je sorodna avtorski. Imetniki sorodnih pravic so izvajalci, proizvajalci fonogramov (na primer zgoščenk), filmski producenti, radijske in televizijske organizacije, založniki in izdelovalci podatkovnih baz.

Zasebna uporaba je uporaba v običajnem krogu družine ali osebnih znancev.

Za razmislek

  1. Ali si na spletu velikokrat ogledaš kakšen film ali nadaljevanko?
  2. Ali veš, kaj sta avtorsko delo in avtorska pravica?
  3. Zakaj je pomembno, da na spletu dostopaš do zakonitih vsebin?
  4. Ali so lahko spletna mesta z nezakonitimi vsebinami tvegana za uporabnika?

***

Prispevek je pripravila Katarina Hergouth z Urada RS za intelektualno lastnino.

Časorisov pokrovitelj

V Časorisu s svojimi sporočili gostujejo tudi podjetja in ustanove.
S tem nam pomagajo, da ustvarjamo vsebine za otroke.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.