Časoris
Lana Gerin. Vir: Osebni arhiv
Lana Gerin na obali v bližini doma. Vir: Osebni arhiv

Pouk na Irskem in preživljanje šolskih dni doma v samoizolaciji

Najraje imam petke. Zakaj? Ker jim sledi vikend in ker ta dan lahko v šolo prinesemo svojo najljubšo sladkarijo in igračo.

No, zopet ta budilka, ki ne neha zvoniti, in že slišim mamine korake po stopnicah in vem, da mi bo rekla: »Lanči, vstani, čas je za šolo!«

In tako vstanem in si oblečem uniformo za šolo, ki mora biti po šolskih pravilih. Za punce krilo, čeveljčki, kravata in bluza, v glavnem vse mora biti »tipi topi«. Oh, ja, seveda, nasmeh na obrazu obvezen. 

Ring of Kerry oziroma Kerryjev obroč je še ena od turističnih znamenitosti Irske. Vir: Pixabay
Ring of Kerry oziroma Kerryjev obroč je še ena od turističnih znamenitosti Irske. Vir: Pixabay

Medtem ko mi mami postreže z zajtrkom, mi oči že pripravlja »lunch box«, namreč mi si moramo od doma prinesti hrano, ker nimamo šolske kuhinje. V mojem »lunch boxu« je vsak dan kaj drugega, običajno vsebuje neko jed z mesom in zelenjavo, zraven je še sadje in kakšen puding ali jogurt, samo ob petkih tudi sladkarija. Učiteljica vsakič pregleda, kaj jemo in ali jemo zdravo hrano. V šoli zastonj dobimo mleko in sadje. 

In tako se po zajtrku z mamico ali očijem odpravim v šolo. Pouk se začne ob 8.45 in konča ob 14.35. Nihče ne sme stopiti v šolo ali iz nje niti minute prej. Ravnateljica zjutraj odpre glavni vhod in prav tako izhod, ko se pouk konča.

Ko stopimo v šolo, si moramo najprej razkužiti roke in vratar vedno pregleda, če smo vsi oblečeni po navodilih šole. Če kdo ni oblečen tako, kot bi moral biti, se mora vrniti domov, šola pa takoj pokliče starše.

Ko pridemo v razred, najprej začnemo z molitvijo »Mother, father come to say and Day by day Lord«, po molitvi pa začnemo s poukom.

Poleg šolskih uniform so za irske šole značilni red, disciplina in spoštovanje. Vir: Osebni arhiv
Poleg šolskih uniform so za irske šole značilni red, disciplina in spoštovanje. Vir: Osebni arhiv

Moj predmetnik je sledeči:

Maths – Busy at Maths and Table toppers 

English – Spellbound and Ready to write, reading book, vsak teden eno knjigo

SESE (History, Biology, Science and Psychology) – Skills book

Irish – spellings and writing Gaeilge

P. E. (practice and exercise), tj. telovadba

Učiteljica nam razdeli naše delovne zvezke in učbenike in nato začnemo z reševanjem nalog. Domov odnesemo le tiste delovne zvezke, v katerih imamo domačo nalogo, vse drugo ostane v šoli.

V času pouka imamo dva odmora, enega za malico in enega za kosilo. Pred vsako jedjo se z molitvijo zahvalimo Bogu za hrano, zadnja molitev pa je še na koncu pouka, preden zapustimo razred.

Red in disciplina sta izrednega pomena, treba je pokazati ogromno spoštovanja in vsako vprašanje mora vsebovati besedo »please«. 

Najraje imam, ko v šoli delamo različne projekte, eden mi je bil še posebej všeč, in sicer, ko smo tekmovali, kdo bo iz lesenih palčk zgradil največji stolp. Seveda sem zmagala, malo se moram pohvaliti.

Lana Gerin med kratkim sprehodom po prazni ulici. Vir: Osebni arhiv
Lana med kratkim sprehodom po prazni ulici. Vir: Osebni arhiv

Kako pa potekajo moji dnevi v času šolanja na daljavo, ko smo morali ostati doma zaradi koronavirusa?

Predvsem poskušam obdržati rutino, tako da zjutraj vstanem in pojem zajtrk, nato pa se lotim domače naloge. Učiteljica nam je dala res veliko naloge.

Ker se žal otroci ne moremo skupaj igrati, smo si domislili »disco online«. To je videti tako, da vsi ob določeni uri poslušamo isto radijsko postajo in plešemo, starši pa nas posnamejo in delijo posnetek drug z drugim.

Midve z mamico pa sva predlagali, da bi vsi sošolci in sošolke za vsakega posebej kaj narisali in napisali, potem, ko se bomo otroci vrnili v šolske klopi, pa bi si izmenjali risbice in si izdelali spominsko knjigo.

Tako nekako poskušamo odmisliti, da smo sami, in poskrbeti, da nam čim prej minejo ti težki trenutki.

Sicer smo v naši družini vsi zdravi in se zelo čuvamo, pa vendar je potrebna vsakodnevna previdnost, tudi stalno govorjenje in nasveti so vedno dobrodošli. 

Ostanite varni in zdravi.

Pozdravček in objem z Irske.

Lana Gerin, osem let, Bandon, Irska

***

Želiš deliti svojo zgodbo iz domače učilnice z nami? Piši nam na urednik@casoris.si. Z veseljem jo bomo prebrali in objavili.

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly cloudy
18°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa