Časoris
Gregorčki. Foto: Nada Žgank/Arhiv VisitLjubljana
Gregorček. Foto: Nada Žgank/Arhiv VisitLjubljana

Pomlad obarva naravo, a tudi šolske prostore

Čeprav se zaradi cvetočih travnikov zdi, da je pomlad že nekaj časa z nami, se šele dobro pričenja.

V Sloveniji njen prihod običajno počastimo na praznik sv. Gregorja. Ta v ljudskem izročilu velja za začetnika pomladi.

Pravimo tudi, da se tedaj ptički ženijo, in zato Gregorjevo velja za praznik ljubezni, podobno kot valentinovo. To smo na Slovenskem začeli praznovati v zadnjih desetletjih, a Gregorjevega ni čisto izpodrinilo.

Na Gregorjevo marsikje obudijo star običaj, po katerem so obrtniki po vodi spuščali lesene cokle z gorečimi svečkami. To je pomenilo, da se veselijo, ker pri delu ne bodo več potrebovali luči.

Kako pa prihod pomladi doživljajo otroci v šolah, ki se še vedno radi spominjajo tudi valentinovega, opisuje sedmošolka Lina Berlec z OŠ Milana Šušteršiča v Ljubljani.

Gregorčki. Foto: Nada Žgank/Arhiv VisitLjubljana
Gregorčki. Foto: Nada Žgank/Arhiv VisitLjubljana

Pozdrav pomladi z gregorčki

Pomlad je zelo zanimiv in zabaven letni čas.

Ko si v vrtcu, si pomlad najverjetneje zapomniš po tem, da je takrat tudi gregorjevo in da je to čas, ko spuščaš ladjice po Ljubljanici.

Ko malo odrasteš in prideš v šolo, si pomlad zapomniš po tem, da se zbuja narava in da takrat odganjajo zimo; da je torej tedaj pust.

Ko postaneš najstnik ali najstnica, ti zagotovo najbolj ostane v spominu valentinovo.

Potem pa odrasteš …

Odrasli bi pravzaprav lahko že pozabili na radosti, ki jih vsako leto prinaša prihod pomladi, če ne bi imeli veliko obveznosti, ki jih vedno znova spomnijo, da je zime počasi konec.

Za valentinovo si kupujejo darila; ne smejo pa pozabiti niti na pustni kostum, ki ga bodo kupili ali naredili svojim otrokom, niti na ladjice na Ljubljanici in še in še …

Gregorčki. Foto: Dragica Wedam/Arhiv VisitLjubljana
Gregorčki. Foto: Dragica Wedam/Arhiv VisitLjubljana

In če slučajno vsi skupaj pozabimo, da se dnevi že vztrajno daljšajo, nas na prihod bolj sončnih dni spomnijo šolske prireditve.

V šolah imamo res super dogodke, ki nas pripravljajo na pomlad in ki vplivajo na celotno dogajanje v šoli. V moji šoli ponavadi rišemo nekaj pomladnega.

»Pri pouku običajno ne izdelujemo posebnih izdelkov, povezanih s pomladjo, z veseljem pa kaj ustvarimo pri izbirnem predmetu likovno snovanje. Letos nas bo zanimalo vse, kar je v povezavi z drevesi. Če je le možno, šolo vsako leto okrasimo skupaj z učenci,« je o praznovanju pomladi na OŠ Milana Šuštaršiča povedala učiteljica Marija Murenc, ki poučuje likovno umetnost.

Pomlad na poseben način doživljajo prvošolčki. Kako se bo letos prikradla v naš novi prizidek med učence, je razkrila učiteljica razrednega pouka Marinka Kozlevčar.

»Pomlad v 1. razred prinese željo po gibanju in raziskovanju. Opazovanje narave in sprememb v njej je del našega učenja in ravno v tem letnem času je veliko opaznih sprememb. Učence še bolj kot običajno vleče na prosto. Na šolskem travniku odkrivajo novo življenje, ki pokuka iz tal, in opazujejo prva opravila na šolskem vrtu. V lončke s povečevalnim steklom lovijo prve žuželke, ki pridejo na plano.«

Pomlad imajo prvošolčki radi, saj naravi prinese barve, kar poskusijo uporabiti pri likovni umetnosti in pri raznih ustvarjalnih delavnicah. Z izdelki nato okrasijo prostore šole.

»Spomnimo se tudi žensk in mamic in jim polepšamo praznik s pomladnimi cvetlicami. Pogovorimo se o gregorjevem, ženitvi ptičkov in spuščanju ladjic. V ta namen pogledamo nekaj fotografij in kakšen kratek filmček. Tudi sami izdelamo papirnate ladjice. Pustovanje in priprava nanj pa je sploh eden lepših delov življenja v šoli. Posebno vznemirjenje pa so pisemca ob valentinovem. Koliko lepih misli in želja se skriva v otroških risbicah ali pa le preproste besede rad te imam, napisane z neveščo pisavo sedemletnika,« je še razložila učiteljica.

Mogoče je pomlad le eden od letnih časov,  a je letni čas, ki prinaša svežino, življenje in barvitost.

Pomlad je res enkraten letni čas in mislim, da si bo tudi letošnjo vsak od nas temeljito zapomnil, saj se bo na šoli marsikaj dogajalo.

Gregorčki. Foto: Nada Žgank/Arhiv VisitLjubljana
Gregorčki. Foto: Nada Žgank/Arhiv VisitLjubljana

Valentinovo je daleč, a spomin na valentinovo srce ostaja

Od vseh pomladanskih dogodkov na naši šoli mi je najbolj všeč valentinovo srce.

To je velika kartonasta škatla, ki je pobarvana rdeče in ima odprtino, v katero skrbno mečemo pisemca, ki jih na valentinovo učenci raznašajo naslovnikom.

Specialna pedagoginja Nadja Pezdir, ki je vodja šolske skupnosti in skrbi za organizacijo dogodkov v šoli, ki jih izpeljejo učenci, je razložila, kaj so na šoli pripravili za valentinovo in za pust in kaj vse je poleg valentinovega srca zaznamovalo letošnjo pomlad na šoli.

Kako ste se z učenci pripravili na prihod pomladi?
Pripravili smo posebne spomladanske naloge in pobarvali delovne liste.

Ste za pusta priredili kakšno zabavo?
Ja, smo.

Kaj pa za valentinovo?
Pripravili smo valentinovo srce in pošto.

Kako ste določili, kateri učenci bodo delili pisemca?
Dogovorili smo se na šolski skupnosti, običajno so to predsedniki razredov.

Kdo pošlje več pisemc, dekleta ali fantje?
Mislim, da dekleta. A tudi fantje – predvsem mlajši so zelo aktivni.

Lina Berlec, 7. b, Osnovna šola Milana Šuštaršiča

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
24°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.