Časoris
V Zvezdnem mestu. Vir: osebni arhiv
V Zvezdnem mestu. Vir: osebni arhiv

Polona v vesolju na Zemlji

Iz Zvezdnega mesta se je kot članica že četrte odprave pod vodstvom novinarja Vojka Kogeja, direktorja Vesoljske tiskovne agencije, vrnila Polona Boštjančič, osmošolka iz OŠ Prestranek.

Kaj ti je bilo najbolj všeč?

Všeč mi je bila celotne ekskurzija, še posebej pa tisti del, ki smo ga preživeli v Zvezdnem mestu. Od stvari, ki smo si jih ogledali, mi je bil najbolj všeč tehnični duplikat (natančna kopija) vesoljske postaje Mir in Mednarodne vesoljske postaje.

Kaj si odnesla od obiska?

Zdi se mi, da sem se na ekskurziji ogromno naučila. Izvedela sem veliko o Rusiji, Moskvi, vesolju, kozmonavtiki in njeni zgodovini …

Kaj vse ste videli med ekskurzijo?

Videli smo zelo veliko stvari. V Moskvi smo si ogledali Memorialni muzej kozmonavtike, v katerem je shranjenih veliko vesoljskih plovil oziroma njihovih tehničnih duplikatov, hišo glavnega sovjetskega konstruktorja vesoljskih plovil Sergeja Pavloviča Koroljova, alejo kozmonavtov (velik park posvečen kozmonavtom in kozmonavtiki), muzej o vesoljskem plovilu za večkratno uporabo Buran.

Šli smo v planetarij, kjer smo si ogledali tudi razstavo o vesolju in o zgodovini astronomije, ogledali smo si najlepše postaje podzemne železnice, videli smo tudi največjo otroško trgovino na svetu in Rdeči trg …

Kaj pa v Zvezdnem mestu?

Tam smo si ogledali tehnična duplikata vesoljske postaje Mir (tudi notranjost) in ruski del mednarodne vesoljske postaje.

Imeli smo tudi več predavanj: o Buranu, pripravah astronavtov, robotiki, medicini in znanosti v vesolju … Ogledali smo si tudi simulatorje kapsul Sojuz, v katerih potekajo simulacije poletov in se preizkusili na simulatorju helikopterja. Občutili smo, kako je delati v vesolju (z rokavicami skafandra), videli pa smo tudi največjo centrifugo na svetu. V njej trenirajo kozmonavte in jim ponazarjajo preobremenitve med vzletom in pristankom.

S kom ste se srečali in pogovarjali?

Predaval nam je nekdanji pilot Burana, trener kozmonavtov, znanstvenica, ki je vodilna pri vodenju poskusov na MVP na Zemlji …

Kako bo ta obisk vplival na tvojo prihodnost?

Ne vem še, kako bo ekskurzija vplivala na moje šolanje in poklic, saj imam še kar nekaj časa, da se odločim.

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.