fbpx
Časoris
Erika Žitko, vodja projekta Poletavci (levo) in Vesna Trobec, strokovna sodelvka za stike z javnostmi. Foto: Maša Tukarić
Erika Žitko, vodja projekta Poletavci (levo) in Vesna Trobec, strokovna sodelvka za stike z javnostmi. Foto: Maša Tukarić

Poletavci, bralci, ki v knjigah, časopisih in revijah uživajo tudi poleti

Pol ure branja na dan prežene dolgčas stran.

To je moto Poletavcev, projekta poletnih bralcev, ki ga že deveto leto pripravljajo v Mestni knjižnici Ljubljana.

Ideja za Poletavce izhaja iz Združenih držav Amerike, kjer že vrsto let pripravljajo podobne projekte. 

S projektom mlade bralce, stare od 7 do 12 let, vabijo k branju tudi v poletnih mesecih. Takrat upade njihova bralna zagnanost, ki jo v šolah in knjižnicah med šolskim letom spodbujajo predvsem z domačim branjem in bralno značko.

Otroci med 10. junijem in 10. septembrom izberejo 30 bralnih dni, ko branju namenijo vsaj pol ure na dan. Berejo lahko, kar si želijo; od knjig in časopisnih člankov, kot je ta v Časorisu, do kuharskih receptov in revij.

Branje spremljajo in zapisujejo na zgibanki, ki jo starši, starejši brati in sestre ali drugi odrasli podpisujejo v potrditev, da so otroci res brali. 

Ko je seznam poln, vpišejo svoje podatke na hrbtno stran zgibanke. Nato jo oddajo v knjižnico ali pošljejo na naslov, ki je natisnjen na njej.

Starejši otroci (13+) lahko sodelujejo v NajPoletavcih. Pogoji za sodelovanje so nekoliko drugačni. NajPoletavci morajo prebrati tri knjige in na kratko opisati lik, ki jih je navdušil.

»Trenutno v Poletavcih in NajPoletavcih sodeluje že okoli 2000 mladih bralcev,« je dejala Erika Žitko, vodja projekta Poletavci v Mestni knjižnici Ljubljana.

Vsi Poletavci in NajPoletavci na zaključni prireditvi prejmejo nagrado – majico –, 16 izžrebanih srečnežev pa na 16 zaključnih prireditvah sodelujočih knjižnic še glavno nagrado – skiro.

Tematika zaključne prireditve v Ljubljani, ki je namenoma vedno na prostem, da se s projektom seznanijo še naključni mimoidoči, mladi bralci pa preživijo nekaj ur v gibanju in ustvarjanju, je vsako leto drugačna. Letos je to kulinarika, zato bo veliko delavnic namenjenih ustvarjanju v kuhinji.

Mladih bralcev je vsako leto več. V projektu sodelujejo knjižnice iz različnih krajev in tudi zato velja za zelo uspešnega. Leta 2014 je bil nagrajen z nagrado slovenske sekcije IBBY.           

Lina Berlec, Klemen Breznik, Maša Tukarić, udeleženci Časorisove poletne novinarske šole za najstnike

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
29°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa