Časoris
61. Pot ob žici. Vir: Pot ob žici
61. Pot ob žici. Vir: Pot ob žici

Pohod ob žici, dan ko se povežemo z naravo

Pot ob žici ni le pot okoli Ljubljane v dobri družbi in sproščenem vzdušju, ampak je tudi pot spominov na čase, kakršnih, upamo, ne bo nikoli več. Pot okoli Ljubljane namreč poteka tam, kjer je med 2. svetovno vojno stala žičnata ograja italijanskih in kasneje nemških okupatorjev.

Do nedelje se bodo na že 62. pohod Pot ob žici podali številni otroci in odrasli. 

Že danes so se na pot odpravili najmlajši – otroci iz ljubljanskih vrtcev. Jutri se jim bodo pridružili še šolarji. Kako doživljajo pohod?

Povezani na pohodu okrog Ljubljane

Pohod ob žici, ki se je skozi zgodovino korenito spremenil, še vedno pa ne toliko, da ne bi več povezoval Ljubljančanov, je eden najbolj obiskanih športno-rekreativnih dogodkov v Sloveniji.

Poleg vseh posameznikov iz Ljubljane in tudi drugih krajev se ga vsako leto udeležijo tudi tujci in seveda vse ljubljanske šole in tudi nekateri vrtci.

Na ta dan, ko imajo otroci pouka prost dan in se odpravijo okrog Ljubljane tam, kjer jo je včasih obdajala žica italijanskih in kasneje nemških okupatorjev, se na pohodu srečajo številne skupine in včasih se celo spletejo nove prijateljske vezi.

Že ob prvi izvedbi leta 1957 je bil glavni cilj prirediteljev, da pohod spodbudi gibanje in rekreacijo.

Ta cilj je pomemben še danes. Udeležba raste iz leta v leto in dosega rekordne številke: skorajda 37 tisoč pohodnikov.

Pohod ponavadi otvorijo vrtičkarji, naslednji dan se na pot odpravijo šolarji in dan po tem rekreativci ter tekači.

Pohod je izredno pomemben za Ljubljano, saj nam podari dan, ko se povežemo z naravo, in hkrati obeležimo svobodo Ljubljane, svobodo naših prednikov in tudi svojo svobodo.

Večina učencev meni, da je pohod pomemben prav zaradi svoje zgodovine in udeležbe posameznikov, ki s krogom okoli Ljubljane skupaj »objemajo« Ljubljano namesto žičnatega obroča, kar so dobesedno storili lani.

Sam bi pa dodal, da je pomemben tudi zato, ker mnogi zanemarjamo vsakdanje rekreacijske aktivnosti, pohod pa nas nanje spomni.

Pohod je resda lahko pravi zalogaj za te, ki nanj niso posebej dobro pripravljeni, zato je razdeljen na več tras. To je odlično, saj lahko prehodimo vnaprej določeno razdaljo ali pa toliko, kolikor si želimo.

Posebej pomembno se mi zdi, da vemo, da se na pohod lahko prijavijo tako odrasli kakor tudi mi, otroci, in da lahko tudi mi uživamo v druženju in hoji, rekreaciji.

Letošnji pohod ob žici bo potekal med 3. in 5. majem in na njem bomo zagotovo znova dosegli rekordno udeležbo.

Ta brezplačni dogodek nam bo zagotovo dal veliko več kot en dan hoda v naravi; prinesel bo zavest, da lahko tako ravnamo vsak teden in da smo lahko še vedno povezani, kakor smo bili takrat, ko smo se borili proti skupnem sovražniku.

Martin Kerin, 9. razred, OŠ Toneta Čufarja

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.