Časoris

Pogovori se z menoj!

Ali govoriš tuj jezik? Kateri ti je najbližji?

Angleščina, nemščina, italijanščina, morda francoščina ali španščina? Kaj pa sosednja jezika madžarščina in hrvaščina?

Znanje tujih jezikov je zelo pomembno, pravi vodja informacijske točke Europe Direct Maribor.

Tako zelo pomembno, da bodo letos že sedmič pripravili ulični jezikovni festival mladih Pogovori se z menoj.

Ob evropskem dnevu jezikov, ki ga obeležujemo 26. septembra, se bodo Mariborčanom pridružili še v petih drugih točkah.

Sedemsto dijakov iz številnih srednjih šol bo tako kar v desetih krajih po Sloveniji mimoidoče nagovarjalo v tujem jeziku.

»Nosili bodo rumene majice, da jih bodo zlahka prepoznali,« pojasnjuje.

Na ta način bodo sami vadili, mimoidoči pa bodo dobili priložnost, da preizkusijo svoje znanje ali da se naučijo nekaj besed v tujem jeziku.«

Dijaki se bodo pogovarjali v angleščini, nemščini, španščini, francoščini in italijanščini.

Katerega bi izbrala ti?

Kdo je Europe Direct Maribor?

Informacijsko točko Europe Direct Maribor vodi štiriintridesetletni pravnik. Še med študijem se je zaposlil kot informator. Delo je dinamično in razgibano, obenem pa povezano z evropskimi vsebinami. Te mu veliko pomenijo.

»Združitev velike družine narodov ustvarja pogoje za mir. To je v mojih očeh zelo pomembna vrednota. Mlajši se tega morda malo manj zavedajo, tudi sam nisem imel osebne izkušnje, je pa v moji zavesti izkušnja prednikov, ki so videli, kako hitro se lahko svetovna vojna ponovi.«

Tudi svoboščine, ki jih lahko uživajo državljani Evropske unije, so v njegovih očeh zelo dragocene. Recimo ta, da lahko odslej tudi v drugih evropskih državah telefoniramo po enaki ceni kot doma, da lahko pošiljamo esemese in izkoriščamo zakupljene pakete za prenos podatkov. Pa številne možnosti izmenjav med študijem in tudi kasneje. Tudi potrošniške pravice so velika pridobitev. Naše so zelo podobne tistim, ki jih imajo recimo v Nemčiji, in zato lahko najbolj uporabne in praktične izdelke naročimo in kupujemo prek spleta.

Ampak največja vrednota je zanj mir.

Največja vrednota je zanj mir. Foto: Sonja Merljak/Časoris
Največja vrednota je zanj mir. Foto: Sonja Merljak/Časoris

Zato je zelo pomembno, kakšna bo prihodnost Evropske unije. Poti so lahko različne, pravi. A premišljevati ne smemo le o tem, po kateri bomo šli, ampak tudi kako bomo to naredili, da se ne bomo preveč oddaljili.

Evropa je na pomembni zgodovinski prelomnici in največ, kar lahko naredimo, je, da se pogovarjamo. Tudi če je naše mnenje negativno, ni nič narobe. S pogovorom bomo lahko ugotovili, zakaj, in morda celo, da ni vsega kriva evropska politika.

»Evropski projekt je bil do sedaj velik uspeh. A razmere so se od nastanka Evropske unije zelo spremenile. Na začetku je bil edini skupni cilj mir. Danes so interesi držav članic precej raznoliki. Njihovo usklajevanje je veliko težje kot nekoč. A o njih se moramo pogovarjati, kot tudi o naši skupni prihodnosti. Če se bomo pogovarjali, se bomo lahko poslušali in slišali ter ostali povezani in skupaj. Dokler smo skupaj, se težje skregamo.«

Pet kratkih EU vprašanj

Najljubša država: Dobro vprašanje. Velika Britanija, če se pogovarjamo o evropskih državah. Kajti kmalu ne bo več članica Evropske unije. Tudi Nemčija. Značajsko mi bolj ustrezajo države germanskega tipa. Če pa se odločam kot turist, so mi vse ljube.

Če bi se preselil, bi se … Raje na sever. Če jezik ne bi bil ovira, bi prišle v poštev tudi Švedska, Finska, Danska. Tam govorijo precej drugačne jezike in če se jih ne učimo zelo intenzivno, jih težko osvojimo. Še en razlog, zakaj je pomembno, da poznamo tuje jezike.

Najljubša evropska znamenitost: Atomium v Bruslju.

Kateri evropski jezik mu je najbližji? Angleščina, sledi nemščina. Francosko se poskušam učiti in verjetno se bom moral v prihodnje naučiti še katerega. Učenje jezikov je zelo koristno.

S katerim Evropejcem bi naredil selfi? To bi bil nogometaš Zinedine Zidane. Šport je zame zelo pomemben. Zidana sem zelo občudoval, še ko je igral. Ker se danes pojavlja kot zelo uspešen trener, ker je legenda, bi izbral njega. Pa še simbol migranta v Evropi je, saj je alžirskega rodu.

Slovarček

Intenzivno je tisto, kar poteka, se opravlja z veliko energijo in koncetracijo.

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Cloudy
15°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.