Časoris
Ekipa SIC Alme M. Karlin na snemanju videovodnika v Zagrebu. Z leve proti desni: Jakob Mihevc, Vesna Keblič, Lars Pavlinec, Mia Hafner in Boštjan Bezgovšek. Vir: osebni arhiv
Ekipa SIC Alme M. Karlin na snemanju videovodnika v Zagrebu. Z leve proti desni: Jakob Mihevc, Vesna Keblič, Lars Pavlinec, Mia Hafner in Boštjan Bezgovšek. Vir: osebni arhiv

Pogled v preteklost za okusno in trajnostno prihodnost

Ob zaključku dvoletnega projekta Zero Waste Catering Lab se Strokovni izobraževalni center Alme M. Karlin (nekdanja Srednja šola za gostinstvo in turizem) s partnerji iz Belgije, Hrvaške in Italije lahko pohvali z zanimivimi projektnimi rezultati.

Projekt je potekal pod okriljem Erasmus+.

V drugem delu pa so nastala učna gradiva, ki se osredotočajo na zmanjšanje in preprečevanje odpadkov v celotnem procesu priprave ter postrežbe hrane.

Objavili so še obsežno e-knjigo receptov ter videovodnik, kjer najdete številne zanimive napotke za pripravo jedi iz lokalnih in sezonskih sestavin.

Z leve proti desni: Mia Hafner, Melita Ejup, Jakob Mihevc in Žan Vertačnik na multiplikatorskem dogodku ob zaključku projekta. Vir: osebni arhiv
Z leve proti desni: Mia Hafner, Melita Ejup, Jakob Mihevc in Žan Vertačnik na multiplikatorskem dogodku ob zaključku projekta. Vir: osebni arhiv

Gradiva bodo v pomoč učiteljem stroke, tujega jezika stroke in tudi lastnikom restavracij, ki želijo biti v koraku s časom.

Zero waste seveda ni nekaj novega, še nikoli videnega.

Zero waste gibanje je globalno gibanje in filozofija, ki si prizadeva za zmanjšanje in idealno preprečevanje odpadkov.

Temelji na načelu »5R«:

  • Refuse (zavrni),
  • Reduce (zmanjšaj),
  • Reuse (ponovno uporabi),
  • Recycle (recikliraj) in
  • Rot (kompostiraj).

Glavni cilj je ustvariti družbo, kjer ne proizvajamo odpadkov ali pa jih zmanjšamo na najmanjšo možno mero.

Ekipa SIC Alme M. Karlin na aktivnosti učenja, usposabljanja in poučevanja v belgijskem Bruggesu. Z leve proti desni: Živa Koražija, Greta Jenček, Jakob Mihevc, Sara Skale in Žan Vertačnik. Vir: osebni arhiv
Ekipa SIC Alme M. Karlin na aktivnosti učenja, usposabljanja in poučevanja v belgijskem Bruggesu. Z leve proti desni: Živa Koražija, Greta Jenček, Jakob Mihevc, Sara Skale in Žan Vertačnik. Vir: osebni arhiv

Maturant Žan Vertačnik, ki že vrsto let pridno pomaga v domači piceriji in na kmetiji, razmišlja takole:

V projektu je spoznal nove ljudi, videl, kako v tujini napredno razmišljajo glede te teme, in se veliko naučil. Prikazali so mu, kako lahko čisto vsak posameznik z majhnimi koraki pripomore k temu, da je odpadkov čim manj.

»Takšni projekti res odprejo človeku oči,« razlaga.

Jakob Mihevc iz tretjega letnika programa gastronomski tehnik pa pravi:

Projekt je na mednarodni ravni koordiniral Center za vzgojo in izobraževanje Slave Raškaj iz Zagreba, kjer ima večina dijakov posebne potrebe. Zanje je vključevanje v tovrstne projekte izjemno pomembno.

Njegova koordinatorica Nina Cesarec meni:

Živa Koražija in Sara Skale, 4. letnik, Strokovni izobraževalni center Alme M. Karlin

***

Želiš deliti svojo zgodbo z nami? Piši nam na urednistvo@casoris.si. Z veseljem jo bomo prebrali in objavili.

Podprite Časoris ozka pasica Časko

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.