Časoris

Podnebna freska v nemščini

Ko postaneš #enostavnodrugačen GCC-jevec, je skoraj nemogoče, da se ne bi priključil kateremu izmed številnih projektov, ki so organizirani na šoli.

In ker moji možgani najbolje procesirajo na družboslovnem in jezikovnem področju, se izbor takoj zoži.

Zato nisem niti za hip pomišljal, da se ne bi pridružil projektu Podnebne freske, ki sta ga organizirala predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji v okviru francoskega predsedovanja Svetu Evropske unije in Zveza kulturnih inštitutov v Sloveniji.

Našo šolo je k sodelovanju povabil Avstrijski kulturni forum, ki deluje znotraj te zveze in s katerim uspešno sodelujemo že vrsto let.

To pomeni, da smo bili izbrani za pripravo delavnice v nemškem jeziku.

Cilj delavnice je bil jasen: razmišljanje nas, mladih, o podnebnih spremembah in o tem, kaj lahko mi sami naredimo za naš planet in kako lahko z našim skromnim prispevkom poskrbimo tudi za premik v širši družbi.

Da je bil izziv toliko večji, je bilo treba to narediti v tujem jeziku. Ne, to ni bila angleščina, s katero najstniki tako rekoč odraščamo, ampak v našem primeru nemščina. Jezik, ki se ga je večina med nami praktično šele začela učiti in ki je, roko na srce, uporabniku neprijazen z vsemi pravili o členih in končnicah.

Oskar Hudolin. Vir: osebni arhiv
Oskar Hudolin. Vir: osebni arhiv

V izgovarjavi smo še precej štorasti. Sam si nekako pomagam s kar dobrim posluhom za posnemanje naglasov in izgovarjave, ampak stavki so še zelo kratki in zelo bazični.

Ampak cilj je bil dosežen, kar je najvažnejše. Pod (spod)budnim očesom mentorice prof. Marjane Turnšek smo posneli čisto simpatičen video z delovnim naslovom Sprechen sie Klima?

Ko smo si ga »zmontiranega« ogledali na predstavitvi v Hiši Evropske unije, kamor smo na povabilo francoske veleposlanice prišli v zapovedanem poslovnem dress code, smo bili z rezultatom zelo zadovoljni. Vsi – mentorica in oba s sošolcem Juretom, s katerim sva zastopala GCC ekipo.

Okej, učencem primorske šole v italijanščini ali lendavske v madžarščini je šlo razumljivo bolj gladko. Ampak tudi mi »anfängerji« v nemščini smo našo video podnebno fresko s ponosom lahko postavili na ogled in se bo vrtela še nekaj časa.

Vabljeni v Hišo EU!

Dva logotipa in disclaimer Erasmus+

Ker ne gre samo za predstavitev jezikovnih delavnic po slovenskih šolah, ampak za problem, ki se tiče nas vseh. In ker se rešitev za okolje, za naš planet in za čistejšo in bolj zdravo prihodnost začne pri nas samih.

 Oskar Hudolin, 2. letnik, Gimnazija Celje – Center

Podprite Časoris Podporniki-102040 Share

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.