fbpx
Časoris
Prejemniki priznanja Faca leta 2018. Foto: Maša Kores

Faca leta 2018: Otroci vedno znova navdihujejo

 

Kdo so otroci, ki spreminjajo svet okoli sebe?

Otroci so neizčrpen vir navdiha, pa vendar njihove navihanost in srčnost, razigranost in predanost pogosto spregledamo ali jemljemo za samoumevne.

Zakaj torej ne bi poiskali, prepoznali in nagradili tudi otrok, ki izstopajo, ki imajo poseben talent, ki so navdih mladim pa tudi starejšim, smo si rekli na Časorisu.

Povezali smo se z Zvezo prijateljev mladine Slovenije, sestavili žirijo in začeli iskati face leta.

Otrokom, ki so si med letom prislužili priznanje faca meseca, smo v četrtek, 27. decembra, v Lutkovnem gledališču Ljubljana podelili še priznanje faca leta 2018.

Nagrajencem jih je izročil častni pokrovitelj izbora, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Priznanja Faca leta 2018 je nagrajencem izročil častni pokrovitelj izbora predsednik RS Borut Pahor. Foto: Maša Kores
Priznanja faca leta 2018 je nagrajencem izročil častni pokrovitelj izbora, predsednik RS Borut Pahor. Foto: Maša Kores

Dobitniki priznanja so:

 • Eva Maler, faca januarja, šestošolka iz Radovljice, ki je s svojimi recenzijami knjig in intervjuji s pisatelji pokazala, da otroci želijo brati knjige in znajo pisati o njih.
 • Urban Lečnik Spaić, faca februarja, ki je v raziskovalni nalogi podrobneje raziskal pojav lažnih novic ter opozoril na obsežnost problema.
 • Dvojčka Prohor in Matvej Rjazanov, faci marca. V Celje, kjer obiskujeta drugi letnik Gimnazije Celje – Center, sta se preselila januarja. Slovenskega jezika sta se za osnovno sporazumevanje naučila v zelo kratkem času. Marca sta nastopila za Slovenijo na mednarodnem boksarskem turnirju na Madžarskem in vsak v svoji kategoriji dosegla do zdaj najboljši slovenski rezultat.
 • Igralci predstave Vihar v glavi, face aprila, ki so gledalcem pokazali, da je najstništvo eno najvznemirljivejših in najlepših obdobij v življenju.
 • Kristjan Valenčič Rožmanec, faca maja, ki želi postati športni komentator in ki pravi, da se na tako življenje, kot ga živi, navadiš, če drugega ne poznaš.
 • Rock mulčki, face junija, ki so na Kongresnem trgu v Ljubljani priredili dobrodelni koncert s številnimi znanimi glasbenimi gosti, nato pa za svoja prizadevanja prejeli tudi priznanje jabolko navdiha.
 • Avtorji poučnega kratkega filma Gospodarica pametnih telefonov, face julija, ki so med poletnimi počitnicami posneli film o tem, kako postaneš zombi, če ves čas visiš na mobitelu.
 • Nejc Sedej, faca avgusta, ki je eden redkih deskarjev na svetu z Downovim sindromom.
 • Tara Milharčič, faca septembra, ki je kot glavna junakinja filma Gajin svet znala slikovito predstaviti spletne pasti.
 • Oskar Hudolin, faca oktobra, ki je znal na tak način pojasniti, zakaj je igra fortnite tako priljubljena med otroki, da je pomiril vsaj nekaj staršev.
 • Julija Osojnik, faca novembra, ki je skupaj s svojimi prijatelji, junior ambasadorji Unicefa, na svetovni dan otrok prevzela položaje v različnih podjetjih.
 • Manu Nonković, faca decembra, sedmošolka, ki se je z izraznim plesom uvrstila v polfinale oddaje Slovenija ima talent.

Podelitev priznanj, ki jo je napovedala igralka Alenka Tetičkovič, je sledila predstavi Vihar v glavi režiserja Primoža Ekarta; igralci v predstavi so bili tudi face aprila.

Prejemniki priznanja Faca leta 2018 so tudi igralci v predstavi Vihar v glavi. Foto: Maša Kores
Prejemniki priznanja faca leta 2018 so tudi igralci v predstavi Vihar v glavi. Foto: Maša Kores

Faca leta je priznanje, ki ga v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije v spletnem časopisu za otroke Časoris letos podeljujemo prvič.

Komisija, ki so jo sestavljali raper Nipke, pisatelj Primož Suhodolčan, psihologinja Mateja Štirn, predsednica ZPMS Darja Groznik in odgovorna urednica Časorisa dr. Sonja Merljak Zdovc, je vse leto izbirala face meseca.

Organizatorji izbora faca leta smo sprva razmišljali, da bi po zgledu podobnih izborov izmed vseh fac meseca podelili zgolj eno priznanje faca leta 2018. A že kmalu smo ugotovili, kako si prav vsi nominiranci zaslužijo, da jih predstavimo najširši javnosti in da jim za njihova dejanja in talente izročimo priznanje faca leta 2018.

Prejemnike priznanja Faca leta 2018 je predstavila urednica Časorisa Sonja Merljak Zdovc. Foto: Maša Kores
Prejemnike priznanja faca leta 2018 je predstavila urednica Časorisa Sonja Merljak Zdovc. Foto: Maša Kores

»Imamo osebnost leta, ime leta, športnika leta, dijaka leta. Zakaj ne bi imeli še otroka leta, smo se vprašali in zasnovali izbor faca leta. A že kmalu smo ugotovili, da se bo naš izbor razlikoval od drugih. In sicer po tem, da ne bomo iskali enega otroka, ampak da bomo soj žarometov usmerili v vse tiste otroke, ki si zaradi svojega delovanja ali talentov zaslužijo, da jih spozna najširša javnost. Veliko je izjemnih otrok, ki nas navdihujejo in ki so lahko zgled tudi odraslim. Prav je, da jim izrečemo priznanje in da obenem s tem pokažemo, kako je včasih skupina močnejša od posameznika, kako je morda sodelovanje pomembnejše od tekmovalnosti,« pravi urednica Časorisa Sonja Merljak Zdovc.

Strokovna žirija odloča, kdo so prejemniki priznanja Faca leta 2018. Foto: Maša Kores
Članice strokovne žirije Mateja Štirn, Sonja Merljak Zdovc in Darja Groznik. Foto: Maša Kores

Darja Groznik pa: »Z akcijo, ki jo bomo nadaljevali tudi prihodnje leto, želimo širiti med otroke pozitivne vrednote, kot so sodelovanje, nudenje pomoči, upoštevanje različnosti. Med odrasle pa želimo širiti zavedanje, da so otroci vir znanja, ustvarjalnosti in navdih za dobre medosebne odnose.«

Članici strokovne žirije Mateji Štirn je bilo sodelovanje v komisiji za izbor face leta v veselje. »Sem se pa skoraj vsak mesec soočala z izzivom odločanja, komu dati moj glas. V Časorisu so nam vsak mesec predstavili nominiranke in nominirance, ki so na različnih področjih ustvarjanja, delovanja dosegali uspehe in zmage, prispevali k pozitivnim spremembam, dokazovali, da je z zavzetostjo, pogumom, vztrajnostjo, ljubeznijo … mogoče premikati meje in uresničevati sanje. Vsi so bili izjemni, zato se je bilo vedno znova težko odločiti, kdo je »ta mesec« najboljši med najboljšimi. Moj prvi korak do prave odločitve je bil, da sem si vzela čas in v miru in s pozornostjo spoznala njihove zgodbe. Neredko sem ta korak ponovila. Včasih je kdo od kandidatov ali kandidatk s še posebej izjemno zgodbo hitreje pritegnil mojo pozornost. Takrat je bila odločitev nekoliko lažja. Hvaležna sem za priložnost, da sem spoznala izjemne fante in dekleta, ki so lahko vzor svojim vrstnikom in vrstnicam in tudi nam odraslim.«

Priznanja Faca leta 2018 je nagrajencem izročil častni pokrovitelj izbora predsednik RS Borut Pahor. Foto: Maša Kores
Priznanja faca leta 2018 je nagrajencem izročil častni pokrovitelj izbora, predsednik RS Borut Pahor. Foto: Maša Kores

Vsem dobitnikom priznanja faca leta 2018 iskrene čestitke!

Iskanje fac se nadaljuje tudi v letu 2019. Že sedaj vas vabimo, da nam sporočite, če poznate kakšnega otroka, ki navdihuje, da ga predstavimo – morda bo tudi on prejemnik priznanja faca leta 2019!

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly sunny
32°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa