Časoris
Ernor Balija, učenec OŠ Grm je v Novo mesto z družino prišel iz Peći na Kosovcem. Foto Anže Sobočan
Ernor Balija, učenec OŠ Grm, se je v Novo mesto z družino priselil iz Peći na Kosovu. Foto: Anže Sobočan

Plodno zavezništvo med šolo in nevladno organizacijo

Ernor pravi, da bi po končani osnovni šoli rad šel na srednjo zdravstveno šolo. Zdaj je učenec 9. razreda na osnovni šoli Grm v Novem mestu in v šoli mu gre dobro. Zato imajo zasluge tudi v dnevnem centru Društva za razvijanje prostovoljnega dela (DRPD) Novo mesto.

»Sem rad prihajam, ker mi učitelji pomagajo pri učenju. In zato, ker imajo tu ful delavnic, kuharsko, pa športno. Najbolj mi je všeč, kadar igramo nogomet,« pripoveduje v tekoči slovenščini.

Na osnovni šoli Grm imajo med več kot 800 učenci vsako leto velik delež otrok priseljencev, večinoma z območja bivše Jugoslavije. Multiplikatorka projekta Izzivi medkulturnega sobivanja Staša Sabatucci ima poleg običajnih nalog, tečaja slovenskega jezika in učne pomoči, še eno. Je vezni člen med osnovno šolo Grm in DRPD Novo mesto.

»Ko se preseli nova družina v Novo mesto in se njihov otrok vpiše v šolo, stopimo v stik z društvom in se dogovorimo, kdaj jih lahko z učencem in starši obiščemo, da jim predstavijo svoj program,« nam je pojasnila.

Otroci prihajajo v DRPD zaradi učne pomoči in tečaja slovenskega jezika, pa tudi zaradi delavnic. »Zelo radi se vračajo sem, da se kaj novega naučijo,« pripoveduje vodja dnevnega centra DRPD Kristina Lovrinovič. »Pri nas si stkejo dobro socialno mrežo prijateljev, zato se tu res dobro počutijo. To je njihov drugi dom.«

Pomembno vlogo ima tudi Halime Djemaili, kulturna mediatorka društva. Po rodu je Albanka, prihaja iz Makedonije. Marsikateri otrok njej laže zaupa težave v svojem maternem jeziku. Predvsem pa pomaga njihovim staršem, da vzpostavijo stik s šolo in spoznajo šolski sistem v Sloveniji.

»Z njimi grem na govorilne ure, povem jim, kako poteka dan v šoli, razložim sistem ocenjevanja in pisanja opravičil,« nam je pojasnila Halime.

***

Prispevke v seriji Za medkulturno sobivanje pripravljamo v okviru projekta »Izzivi medkulturnega sobivanja«, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Izzivi medkulturnega sobivanja

Romana

Dobnikar Šeruga rada potuje po vsem svetu. Spoznava nove kraje in ljudi in se vedno znova razveseli spoznanja, da smo prebivalci tega planeta zelo različni in vendar povsem enaki.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.