Časoris
Za ocene v šoli se je treba potruditi. Ilustracija: Urška Stropnik Šonc
Ilustracija: Urška Stropnik Šonc

Petke padajo z neba. Ali pa ne.

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste si res, res, res neskončno res želeli dobro oceno?

Mimogrede, dobra ocena je seveda nekaj, o čemer bi se dalo razglabljati. Za nekatere je to čista petica, nekdo drug bi rad samo dvojko – da je le opravljeno. 

Podprite Časoris QR koda

Dobro oceno torej.

Na dan ocenjevanja ste pošiljali želje v nebo, v šolo prinesli majhnega plišastega zmaja, ki vam prinaša srečo, in obenem še obuli svoje srečne nogavice? 

Pa kljub vsemu temu (!) niste dobili tiste ocene, ki ste si jo tako zelo želeli?

Hm!

Je mogoče (povejte čisto po resnici), da se za tisto oceno pravzaprav niste čisto zares učili ali se zelo trudili? Ste se po ocenjevanju kljub temu jezili, morda čutili celo obup? Ste v mislih za vse skupaj krivili nogavice, ki so se ravno tisti dan odločile, da vam ne bodo prinesle sreče, ali pa celo učitelja, ki vas ima po vsej verjetnosti na piki?

No, če ste se našli v zgornjem zapisu, naj vam povem, da vsekakor niste edini. In da se takšne stvari zgodijo vsakomur.

Kdaj pa kdaj so se tudi kakšni tršici, vam rečem.

Tršici, ki je raje sanjarila, kako kul bo šolski ples in kaj naj ob tej priložnosti obleče, namesto da bi se učila.

Potem pa je na ocenjevanje prinesla svojega medota Srečkota, da bi rešil situacijo. Po enem od takih dogodkov mu je spremenila ime. V Nesrečko. 

Kako torej dobiti oceno, ki si jo res želite?

Saj vem, da že veste, ampak mogoče ne škodi, če slišite še enkrat. Ali petkrat.

Dejstvo je, da dobra ocena ne pade kar z neba. Vsaj po navadi ne. Se zgodi, ampak če bi gledali statistično, najbrž ne prav velikokrat. In najbrž ni ravno najbolj fino, da se na to zanašate.

Večje možnosti pa imate, če poskusite takole:

  1. Sodelujte pri pouku. Zjutraj zgodaj vstanete in se prestavite v šolo. Tam nato preživite celo dopoldne in še več. Se pravi precejšen čas v dnevu. A ni ta čas bolje porabiti za to, da dejansko poskušate poslušati in razumeti, kaj vam želi dopovedati učitelj, kot pa da ves čas razmišljate, kdaj boste spet lahko šli Roblox? Popoldne pa nato poskušate ugibati, kar vam je želel razložiti učitelj? In sploh nimate časa za Roblox. Saj vem, saj vem, vsakega kdaj odnese, ampak če večino časa poslušaš, si že bližje oceni, ki si jo želiš. 
  2. Delajte domačo nalogo. Vem, da vam gre kdaj na živce, tudi jaz nisem vriskala, kadar sem domov nosila polno torbo, vendar domača naloga ima svoj namen. Moji mulci je nimajo prav veliko, le toliko, da doma malo ponovijo, utrdijo ali kaj raziščejo. Ker, če še doma mičkeno povadiš, si takoj bližje oceni, ki si jo želiš. 
  3. Natančno preberite/poslušajte navodila. Hitro se zgodi, da nam je na prvi pogled naloga znana in jo hitimo reševati, navodila pa naj bere kdo drug. No, ko sem jaz nazadnje tako sestavljala omarico za punčke, je iz nje nastala omarica, ki jo bomo raje skrili za kakšno večjo omaro. Torej, če natančno prebereš navodila, si kaj podčrtaš, obkrožiš … si takoj bližje oceni, ki si jo želiš. 
  4. Ko delate kak izdelek, se res potrudite in ne obupajte čez dve sekundi in pol. Izdelek bo tako lepši, natančnejši, učitelj pa bo sigurno upošteval tudi vaš trud in čas, ki ga boste vložili v vaš izdelek. In tako … ugibajte, kaj? Si takoj bližje oceni, ki si jo želiš. 
  5. Odkrijte, kateri učni stil vam najbolj paše. 

Če upoštevate vse točke, ste že zelo blizu oceni, ki si jo želite. Ko pa doma še malo pokukate v knjige, pa ste že tam. 

Če torej zaključim … 

Če si želite dobro oceno, ne glejte v nebo, ampak raje v kak zvezek ali carski projekt ali v navodila. Brez truda skorajda ne gre. Razen, če so nogavice reeeeeeeeeees čudežne. 

Naj dodam še to: Ocene vas ne definirajo! To pomeni, da ste vi več od svojih ocen. Veliko več! Ko jaz – kot učiteljica gledam svoje mulce, nikoli ne vidim v njih petkarja ali borca za dvojke. Vidim pa, kdo je prijazen do sošolca, kdo komu pomaga, kdo je ustvarjalen, kdo se trudi, kdo je vztrajen, vidim vaše talente … To je tisto, kar največ šteje.

Vaša Tršica Nina

***

Imaš vprašanje za Tršico Nino?

Kar piši ji na urednik@casoris.si. In z veseljem ti bo povedala kaj pametnega.

Nina

Jelen je Tršica Nina, učiteljica, ki je požrla vso pamet na svetu! Zakaj? Ker je že bila nesrečno zaljubljena. Ker se je sekirala zaradi krivega nosu. Ker so ji starši parali živce. Tršica Nina je doživela vse to in še stokrat več! In preživela! In teh trenutkov se zelo rada spominja! Zato vam, dragi mulci, z veseljem pametuje v Časorisu.

Urška

Stropnik Šonc rada riše za majhne in tudi za malo večje otroke.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.