Časoris
Priljubljene igrače onesnažujejo okolje. Vir: Freepik
Igrače lahko onesnažujejo okolje, zato velja premisliti, preden po nepotrebnem kupiš novo. Vir: Freepik

Otroci, varujmo naravo, tudi pred mikroplastiko

Kdo ne mara pisanih igračk, ki jih stiskaš in valjaš po rokah in med prsti? Kdo ne mara streezy ball, pop-it, snake in stress ball?

Kaj pa so te igrače?

Njihova nadpomenka je fidget toy ali igrača fidget (protistresne igrače). 

Avtomate s takšnimi in podobnimi igračami srečamo na vsakem koraku in težko se jim je upreti, priznam. A se moramo potruditi za naravo.

Vsi učenci petih razredov smo šli v Mostec in s seboj vzeli denar za sladoled.

Ko smo zagledali avtomate z igračami, je pred njimi stala cela vrsta otrok, ki so kupovali veliko takšnih igrač.

Težko se je bilo upreti, da ne bi tudi sama kupila kakšne. Vendar sem se zadržala in si raje privoščila sladoled.

Moji prijateljici je celo razpadla igračka stres ball in padla v potok. Nismo mogli pobrati vseh delcev. S tem se je morda zastrupilo kar nekaj živali.

Manica Kužner. Vir: Osebni arhiv
Manica Kužner. Vir: Osebni arhiv

Ko smo odšli z Mosteca, je bilo tam polno plastičnih škatlic fidget toyev. Tudi plastične škatlice škodijo naravi. Učiteljice so stale pri avtomatih in spraševale, ali ni že dovolj igrač.

Ampak kaj se zgodi v ozadju? Kaj se zgodi, ko otroci te igrače zavržejo, ker so se jih naveličali, so iz mode ali jih ne potrebujejo več; mogoče pa vam je sama razpadla?

Nekateri otroci te igrače kupijo in jih nato vržejo v smeti ali celo v naravo.

Večina teh igrač je iz plastike. Ko to igračo zavržeš, začne počasi razpadati na mikroplastiko. 

Kaj pa sploh je mikroplastika?

Univerzalna definicija mikroplastike ne obstaja, najbolj pa je uveljavljena definicija, da so to delci, manjši od 5 mm, torej na meji med vidnim in mikroskopskim. 

Odpadna plastika v naravi razpada, zato to postaja svetovni problem. Mikroplastični delci se kopičijo v okolju – v vodi, zemlji, hrani itd. Če pa te igračke odvržemo v naravo, na primer v reko, s tem ogrozimo tudi živali, ki tam bivajo.

Reke tečejo v jezera in morja, zato ogrozimo tudi jezerske in morske živali. Riba lahko poje kroglico stres balla in nato to ribo poje druga žival ali mi. Vodne živali se lahko z odpadno plastiko tudi zadušijo in poginejo. Podobno se zgodi, če plastiko odvržemo v gozd ali v druga okolja. S tem zastrupljamo sami sebe in življenje okoli nas. 

Vsako leto so med otroki priljubljene druge igračke. A stare se zato prehitro znajdejo v smeteh. Vir: Freepik
Vsako leto so med otroki priljubljene druge igračke. A stare se zato prehitro znajdejo v smeteh. Vir: Freepik

Tudi sama si občasno zaželim teh igrač, a pomislim na svet. Veliko raje si jih sposodim od prijateljev ali prijateljic, ki jih že imajo. Problem pa niso le protistresne igrače, temveč tudi ostale igrače iz umetnih materialov. Zato je pomembno, da če se že ne moremo upreti nakupu takšnih igrač, jih podarimo naprej drugim otrokom, ki se jim bodo zdele zanimive. Pred nakupom pa pomislite, če res potrebujete toliko plastičnih igrač.

Ellen MacArthur je med jadranjem okoli sveta razmišljala o dejstvu, da bo leta 2050 v morju več plastike kot rib ter da bomo morali spremeniti svoj način življenja, sicer bomo porabili vse vire, ki nam jih ponuja planet. Čeprav ni bila navdušena nad idejo, da bi opustila jadranje, je ustanovila dobrodelno organizacijo Fundacija Ellen MacArthur, ki želi svet pripraviti do trajnostnega načina življenja. 

Vsi lahko pripomoremo k ohranjanju narave. Tudi če se ti zdi, da si le nemočen otrok, lahko narediš zelo veliko, da bodo lepo naravo opazovali tudi naši otroci. Drugače morda naši otroci sploh ne bodo vedeli, kaj je riba, kit, volk ali druge živali in rastline.

Manica Kužner, 5. razred, OŠ Spodnja Šiška

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.