Časoris
Otroci

Otroci ste kul, tako kul, da imate kar svoj teden

Tako pravi učiteljica Nina Jelen iz PŠ Podkum. In ker ste tako kul, vam je napisala pismo o vas in vašem prav posebnem dnevu, pravzaprav kar celem tednu – Tednu otroka.

Dragi otroci,

 se vi sploh zavedate, kako kul ste? Tako zelo kul, da imate čisto svoj praznik. Ja, vem, praznikov je veliko in skoraj vsak dan je že svetovni dan nečesa – svetovni dan statistik, svetovni dan pošte, imamo celo svetovni dan stranišč in šolskega mleka in poslušajte to … svetovni dan televizije – kako fino bi bilo, če bi starši takrat zahtevali, da cel dan gledamo televizijo, a ne?! Ampak vi, otroci, … vi pa nimate samo enega dne … vi imate cel teden čisto zase – teden otroka. Kako kul je to!!!

To je lahko vaš najboljši teden v letu. Ja, celo boljši od tistih praznikov, ko dobite ogromno daril. Tokrat vam pripada drugačno, stokrat boljše darilo: posebna zabava z vašo družino. Opozarjam vas: da vas ne bo kap, ampak v tem tednu boste mogoče odkrili, da znajo biti vaši starši zabavni, celo ZELO zabavni. Da jih ni sama sitnost in tečnoba (»uči se, uči in beri in pospravljaj in umij se!«), ampak da so v resnici tudi oni neizmerno kul (le da včasih na to malo pozabijo).

Ta teden je torej vaš! Ampak samo, če ste se v zadnjem času vsaj približno solidno obnašali – in to po starševskih merilih, ne vaših. In tudi merila vaših  babic ne štejejo, za njih ste tako ali tako vedno prekrasni angelčki!

Pravico do super tedna lahko uveljavljate, če:

 • v kratkem niste ušpičili kakšne res hude lumparije,
 • če se atiju zaradi vas ni kadilo iz ušes od jeze,
 • če mami ni dobila izpuščajev od skrbi,
 • če ste sem in tja pomagali pri domačih opravilih (praznjenje hladilnika NI domače opravilo!),
 • če ste delali domačo nalogo.

Ste prestali test? Naj se družinski čarobni teden začne, jupijeeeeej!

Če mamici in atiju kaj ne bo prav, jima kar lepo razložite, da je to vaš teden in da imate vso pravico zahtevati, da se skupaj luštno imate. Tako kot oni zahtevajo, da na dan knjige berete knjige in to na glas, čeprav bi raje skakali zunaj po blatu. Vsi se morate potruditi, da vam bo lepo.

Prvo pravilo pa je: Ko je čas za vaše druženje, so telefoni in televizija strogo in še strožje prepovedani!!! Velja tudi za starše (in ne, prav nič vas ne briga, če pričakujejo klic samega predsednika … bo že počakal!).

ČAROBNI DNEVI ZA DRUŽINSKI ČAROBNI TEDEN
 • Dan za igro: Vsak od vas naj napiše na papirček predloge za igro, ki bi se jo rad igral. Vse papirčke s predlogi vrzite v kumarični kozarec, vsebino pomešajte in igro nato izžrebajte. Lahko se vsak dan igrate kakšno novo igro. Prepričana sem, da oči in mami komaj čakata, da se bosta lahko igrala slepe miši.
 • Dan za kuhanje: Mini pice? Sem za! Domači piškoti? Še bolj za!
 • Dan za kampiranje v dnevni sobi: Sredi dnevne sobe lahko postavite čisto pravi šotor (mami naj se ne drži preveč za glavo), še boljše pa je, da ga kar sami izdelate iz stare ogromne rjuhe (ki jih nikakor ne bomo vrgli stran, ker jih bomo sigurno še nujno potrebovali v življenju, enkrat bodo le prišle prav, anede, mami?). V šotoru lahko prespite, uporabljate svetilke, elektrika je prepovedana. Boste skupaj prebrali kakšno straaaašno zgodbico? Si upate? In kaj bo za večerjo? Mini pice, ki ste jih spekli popoldan seveda, mljask.
 • Dan za sprehod: Zakorakajte do najbližjega hriba, centra mesta, parka … ali pa do slaščičarne (še najboljša ideja, a ne?).
 • Dan za ustvarjanje: Naberite jesensko listje,  v slanem testu naredite odtise ter jih pobarvajte z voščenkami. Počakajte, da se izdelki posušijo in jih podarite babicam. Se splača. Babice imajo veliko čokolad in bonbonov.
 • Dan za darila: Na začetku tedna žrebajte vašega skritega prijatelja. Pa nikomur ne povejte, koga ste dobili. Cel teden skrbite za vašega prijatelja. Pospravite namesto njega, mu pomagajte, prinesite sok … Nato pa zanj izdelajte darilo. Lahko je risba, pesmica, pismo, mogoče znate kaj izrezljati, sestaviti … najbolj pomembno je, da darilca ne kupite! Naj bo iz srca.
 • Dan za šport: Gremo na nočni bowling! Starše naprosite, da kupijo palčke, ki se svetijo v temi. Palčke vstavite v plastenke, napolnjene z vodo – to bodo vaši keglji. Krogla pa naj bo kar žoga, ki bo dovolj močna, da bo zbila keglje.
 • Dan za nekaj novega: Spomnite se, česa niste še nikoli počeli skupaj. Obiščite muzej, ki ga imate pred nosom, posnemite družinski filmček, pojte karaoke, plešite (na youtube vtipkajte: Just dance), skupaj preberite knjigo, izdelajte družinski album, igrajte se Naša družina ima talent …
 • Narobe dan: Organizirajte tekmovanje v tem, kdo se bo oblekel bolj narobe. Ste že kdaj oblekli nogavice na ušesa?
 • Dan za pravljico: Vsak poišče nekaj predmetov in jih da v vrečko. Vaša zgodbica se bo začela z »Nekoč, pred davnimi časi«. Vsak član družine iz vrečke potegne predmet in si izmisli nadaljevanje zgodbe tako, da vanjo vključi predmet, ki ga je povlekel. Lahko je to zgodba, ki govori o vaši družini. Zapišite jo in prilepite v družinski album. Naj bo čim bolj smešna.
 • Dan za film: Čips, sok, dekca in družinski film. Preprosto, a najlepše.

Dragi otroci, naj bo ta teden res poseben! Ne poseben … naj bo noro kul! Tako kul kot ste vi. In vaše sestrice in bratje. Še posebej pa vaši starši (še danes bom na ministrstvo vložila zahtevo po svetovnem dnevu kul staršev!).

Učiteljica Nina Jelen ne bi bila prava Nina, če ne bi spet samo za vas napisala še pesmico. Uživajte v branju!

Nina Jelen: OTROCI

Otroci so lepi,
ko se pačijo in spakujejo,
ko se jokajo ali hudujejo.
Ko se brez veze jezijo,
ko jim svečke iz nosu visijo.
Ko vse popacajo,
ko nikakor miru ne dajo.

Še lepši so otročki,
ko se iz srca smejijo,
ko se jim od veselja oči iskrijo.
Ko pojejo, plešejo, se vrtijo,
ko je cel svet njihov,
ko se brez vseh skrbi po trati podijo.

Najlepši pa so otročki,
ko se tiškajo, božajo in crkljajo,
ko male rokice samo za objeme imajo.
Ko razneženi so njihovi mali smrčki
in polni ljubezni veliki srčki.

učiteljica Nina Jelen, PŠ Podkum

Nina

Jelen je Tršica Nina, učiteljica, ki je požrla vso pamet na svetu! Zakaj? Ker je že bila nesrečno zaljubljena. Ker se je sekirala zaradi krivega nosu. Ker so ji starši parali živce. Tršica Nina je doživela vse to in še stokrat več! In preživela! In teh trenutkov se zelo rada spominja! Zato vam, dragi mulci, z veseljem pametuje v Časorisu.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly clear
14°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa