fbpx
Časoris
Foto: Valter Leban/Postojnska jama
Foto: Valter Leban/Postojnska jama

Otroci iz Košane so za en dan prevzeli Postojnsko jamo

Zgodil se je tihi prevzem Postojnske jame, je pisalo v nenavadnem sporočilu za javnost.

»Nepričakovano in nenadoma je devet otrok zasedlo funkcije v celotnem podjetju. Takoj so nastavili svojega direktorja, vodnika po jami, voznika, kuharja, biologa, celo sobarice in tajnega agenta, ki prisluškuje zaposlenim, saj ocenjujejo, da je tradicijo iz prisluškovalne sobe potrebno obnoviti s sodobnimi metodami. Pohani kapniki na jedilniku in sadna kupa ob prihodu na delovno mesto so le nekatere od novosti, ki so jih uvedli novi prevzemniki,« je še pisalo v tem sporočilu.

Foto: Valter Leban/Postojnska jama

Seveda ni šlo za čisto pravi prevzem, kot ga poznajo v gospodarstvu, ampak za dogodek, ki so ga v Postojnski jami pripravili s četrtošolci iz Osnovne šole Košana, ki so prejeli mednarodno nagrado za svojo pravljico z naslovom »Rojstni dan človeških ribic«. Navdih zanjo so dobili prav v malih zmajčkih iz Postojnske jame.

In kako so zasedbo Postojnske jame doživeli košanski otroci? Tako je obisk opisala osmošolka Pia Psener.

Raje izlet kot pouk

V torek, 26. 9. 2017, smo se vsi učenci iz OŠ Košana odpravili v Postojnsko jamo.

Ta čudoviti dan so nam omogočili letošnji četrtošolci, ki so naredili kreativno knjigo o človeški ribici.

Z osebjem Postojnske jame so posneli tudi zanimiv filmček.

Direktorju  je bila knjiga zelo všeč, zato so nam v podjetju podarili izlet v Postojnsko jamo.

Vožnja z vlakcem je bila čudovita.

V jami smo si ogledovali 1000 let stare kapnike.

Vsi smo zelo uživali!

Omogočili so nam tudi  ogled malih jamskih živali v Vivariju in ogled muzeja Expo.

Za konec pa smo si privoščili še odlično kosilo v Hotelu Jama.

Raje smo imeli ta izlet kot pa pouk!

Pia Psener, 8. razred, OŠ Košana

 

V uredništvo smo prejeli še nekaj opisov obiska.

Pustolovščina kraških rodov

Z ekipo Kanala A smo se 26. 9. 2017 na vse zgodaj odpravili na pot proti Postojnski jami. V trenutku, ko smo stopili z avtobusa, je mimo nas pridrvela množica ljudi. Skupaj smo se podali na pustolovščino. Najprej smo obiskali muzej Expo in se  sprehodili po rovih našega svetovnega čudesa. Podrobno smo si ogledali kraški svet in dobili vpogled v zgodovino, kako je nastala naša najbolj turistična podzemna jama na svetu.

Obiskali smo tudi Vivarij, laboratorij, ki je namenjen ogledu najrazličnejših jamskih živali, glavno vlogo pa ima človeška ribica.

Za konec smo se s podzemnim vlakcem popeljali na čudovito potovanje pod površje zemlje. Najbolj sta nas pritegnila stalagmit, imenovan Briljant, ki se ob pogledu bleščeče belo svetlika, in seveda človeška ribica. Sprehodili smo se čez most in si ogledali, kaj vse se skriva v teh kraških rovih. Nato smo se vrnili z vlakcem. Oglejte si ta biser tudi vi! S tem zaključujemo naše javljanje.

Manca Želko, 8. razred

Včeraj smo s šolo odšli v Postojno. Tam smo si ogledali muzej Expo in se naučili nekaj novega o Krasu. Nato smo odšli v Vivarij. To je zelo lep muzej o življenju v jami. Za konec smo odšli še v Postojnsko jamo, turistični biser Postojne. Kapniki različnih barv so nas prevzeli! Ker pa so učenci 4. razreda napisali knjigo o rojstvu človeške ribice, so nas v hotelu počastili s kosilom, ki je bilo vrhunec naših ogledov. Obisk je bil lepo doživetje zame in za celo šolo.

Tajda Dolgan, 6. razred

Na izletu v Postojnski jami  mi je bilo lepo. Še posebej, ker sem Postojnsko jamo obiskala prvič. Najlepše mi je bilo, ko smo se peljali z vlakcem. Všeč mi je bil tudi sprehod po jami. Na koncu je bilo na kosilu zanimivo, ker je eden od učencev ravno praznoval rojstni dan in je dobil za darilo plišasto človeško ribico.

Tatjana Gojić, 6. razred

Zjutraj 26. 9. 2017 smo se s šolo odpravili v Postojnsko jamo. Najprej smo si ogledali kratek film o preteklosti Krasa. Po tem smo se odpravili v Vivarij, kjer je bilo vse polno zanimivih podzemnih živalic. Na sprehodu po Postojnski jami smo videli najlepše kapnike. Potem smo imeli še odlično kosilo v restavraciji Hotela Jama. Cela ekskurzija je bila res fantastična!

Miha Morelj, 6. razred

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Clear
20°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa