Časoris

Otroci, čustva, strpnost

Kako smo lahko prijazni do sebe in do drugih? O tem ter o čustvih, hvaležnosti in sprejemanju različnosti se pogovarjajo na delavnicah, ki potekajo v okviru programa spodbujanja prijaznosti.

Na njih otroci sprostijo svoje misli in se učijo prek igre.

Tudi zato so med njimi zelo dobro sprejete, razlaga Andreja Slapšak, multiplikatorka na OŠ Tončke Čeč Trbovlje, ki v enotah Vrtca Trbovlje vodi delavnice.

Otroci se na njih učijo sprejemanja različnosti. Namenjene so vsem, ne samo priseljencem.

Zanje sicer pripravijo individualni načrt in jim poskušajo ustvariti spodbudno večjezično okolje, v katerem bi se počutili domače in varno. Prav tako spodbujajo splošno pozitivno vzdušje v skupini, da bi ti otroci novo okolje lahko čim prej sprejeli, pojasnjuje vzgojiteljica Maruša Prelogar.

V vrtcu jim je zelo pomembno, da pri otrocih razvijajo občutke empatije. To počnejo na različne načine, osnova pa je, da znajo otroci že pri sebi prepoznavati osnovna čustva.

Potem jih lahko prepoznajo tudi na obrazih sovrstnikov in se znajo vanje vživeti.

  • Vrtec Trbovlje. Foto: Anže Sobočan
  • Vrtec Trbovlje. Foto: Anže Sobočan
  • Vrtec Trbovlje. Foto: Anže Sobočan
  • Vrtec Trbovlje. Foto: Anže Sobočan
  • Vrtec Trbovlje. Foto: Anže Sobočan

Delavnice so koristne za vse otroke, saj z njimi pridobivajo socialne kompetence, ki so ključne za današnjo družbo. Zelo pomembno je še učenje jezika, ki poteka vzporedno, saj so otroci v teh letih, ko se jezika še učijo, dodaja vzgojiteljica.

Tako lahko otroci priseljenci že pred vstopom v šolo razvijejo določene kompetence.

Vrtec Trbovlje je eden izmed osmih slovenskih vrtcev, vključenih v projekt Izzivi medkulturnega sobivanja. Z njim preizkušajo predlog programa dela z otroki priseljenci.

***

Prispevke v seriji Za medkulturno sobivanje pripravljamo v okviru projekta »Izzivi medkulturnega sobivanja«, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Izzivi medkulturnega sobivanja

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.