Časoris
Kristjan Veber. Vir: Osebni arhiv
Kristjan Veber. Vir: Osebni arhiv

Osemnajstletni Kristjan pomaga otrokom, ki jim otroštvo ni naklonjeno

Tudi otroci lahko, hočejo in znajo pomagajo otrokom v stiski.

Na Gimnaziji Celje – Center, denimo, četrtošolec Kristjan Veber že dve leti pripravlja številne dobrodelne projekte, piše dijakinja drugega letnika Laura Korošec.

Nazadnje je dijake in širšo okolico navdušil, da so stopili skupaj za Lano, deklico s cerebralno paralizo.

Kristjan Veber. Vir: Osebni arhiv
Vir: Osebni arhiv

Kristjanova darila za ogrožene, zlorabljene in bolne otroke

Kristjan Veber je simpatičen četrtošolec in dijak predšolske vzgoje, ki se v prostem času rad druži s prijatelji, raziskuje zgodovino in izredno rad pomaga.

V lanskem šolskem letu je z akcijo #zaPalčico postal gonilna sila dobrodelnosti na Gimnaziji Celje – Center (GCC). Na šoli in v njeni okolici je v preteklih dveh letih organiziral veliko dobrodelnih akcij in koncertov. Do sedaj je zbral že za dobrih 20.000 evrov donacij predvsem v obliki materiala.

Na šoli sicer že vrsto let pripravljajo različne dobrodelne dogodke. Najbolj znan med njimi je tradicionalni jesenski dobrodelni koncert. Tega so dijaki v tem šolskem leti pripravili že enajstič zapored.

Kristjan Veber. Vir: Osebni arhiv
Vir: Osebni arhiv

Akcija #zaPalčico

Varna hiša Palčica v Grosupljem nudi zavetje otrokom, ki so žrtve zlorab. Kristjan je zanjo izvedel v medijih in se odločil, da bo pomagal. Tako je v novembru in decembru 2017 oziroma januarju 2018 organiziral veliko zbiralno akcijo, pri kateri mu je na pomoč priskočila vodja Palčice Manuela Ham.

Svojo idejo je predstavil ravnatelju GCC Gregorju Deleji, ki je akcijo podprl. Z velikim odzivom na šoli, dobro promocijo na družabnih omrežjih in podporo lokalnih in nacionalnih medijev je akcija iz šolske prerasla v nacionalno. Sodelovali so celjski vrtci in poleg njih še vrtci iz Gorenjske, Notranjske in Primorske. K akciji pa so pristopila tudi nekatera podjetja.

Skupaj so zbrali za tri kombije potrošnega materiala, ki ga v hiši najbolj potrebujejo: plenice, hrano z daljšim rokom trajanja, šolske potrebščine in podobno.

»Ta akcija je bila zelo pomembna za otroke, ki jim otroštvo ni naklonjeno,« pravi Kristjan.

Istočasno je na šoli potekal projekt za pediatrični oddelek Splošne bolnišnice Celje. Dijaki so obdarili otroke, ki so morali praznike preživeti v bolnišnici. Predali so jim unikatne didaktične igrače, ki so jih dijaki GCC izdelali pri strokovnem modulu matematika za otroke.

Kristjan Veber. Vir: Osebni arhiv
Vir: Osebni arhiv

Akcija #zaMaloHišo

Nekaj zbranega materiala so podarili tudi Mali hiši na Pilštanju, ki vrsto let skrbi za ogrožene otroke iz cele Slovenije.

V šolskem letu 2018/19 pa je Kristjan z zbiranjem materiala za Malo hišo nadaljeval. V novembru in decembru je organiziral akcijo, v katero je vključil še vrtce iz različnih krajev po Sloveniji (Žalec, Šentjur, Žiri pri Sv. Ani na Gorenjskem in Ljubečna) in šole (Vojnik, Ljubečna, Lava in II OŠ Celje). Skupaj so zbrali za dva kombija potrošnega materiala.

Kristjan je letošnje šolsko leto sodeloval tudi pri organizaciji dobrodelnega teka sedanjih in nekdanjih dijakov GCC. Izkupiček teka, koncerta ob obletnici šole in dobrodelnega koncerta je bil namenjen Lani, deklici s cerebralno paralizo.

Njegov zadnji dobrodelni projekt pa je ponovoletno druženje dijakov GCC z upokojenci v Domu ob Savinji v Celju. Dan so jim polepšali s pesmimi, darilci in slaščicami.

Kristjan je za svoja prizadevanja dobil nagrado Mladinskega centra Celje in Mestne občine Celje za prostovoljno delo. Gimnazija Celje – Center pa je tudi zaradi Kristjana dobila nagrado Slovenske filantropije Junaki našega časa.

Laura Korošec, 2. letnik, Gimnazija Celje – Center

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Fog
-6°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.