Časoris
Kdaj otroku kupiti kužka? Maja spoznava, da je pes velika odgovornost. Vir: OSebni arhiv
Maja spoznava, da je pes velika odgovornost. Vir: Osebni arhiv

Odgovornost za kužka

Maja je učenka, je športnica in v zadnjem času tudi lastnica in skrbnica kužka. Kužka si je že od nekdaj želela, tako kot večina otrok.

Z učenjem enajstletno dekle nima težav. Šolskih obveznosti se zaveda, in ker ima dobre učne navade, jih opravi čim prej, da pozneje z njimi nima skrbi in da ima čas za druge dejavnosti.

Maja pleše. Večkrat na teden ima trening. Njena plesna skupina je zelo dobra, zato veliko nastopa in tekmuje. Tekme se dogajajo po vsej Evropi. Na tekme se vozijo z avtobusom. Včasih vožnja traja nekaj ur, včasih vso noč. Če se vozijo ponoči, prihranijo denar za nočitev. Po tekmi se pogosto spet vozijo ponoči. Na avtobusu spijo. Zjutraj je pouk.

Maja rada pleše, rada nastopa, rada tekmuje. Tudi nad treningi se nikoli ne pritožuje. A čas je treba dobro izkoristiti. Da ga ne bi izgubljala, jo je dedek prihajal iskat v šolo, jo odpeljal na trening in pripeljal domov. Toda dedka zdaj ni več. Maja ga pogreša in ve, da ga pogrešajo tudi babica in drugi.

Morda so starši prav zaradi izgube dedka popustili Majini želji, da bi imela kužka. Dobila ga je. Majhno mehko kepico, staro le nekaj tednov.

Maja ve, da je s kužkom prevzela tudi odgovornost zanj. Kužek lula in kaka. Kar naprej je treba brisati lužice in pobirati kakce.

In treba ga je voditi na sprehode. To pomeni, da mora Maja zjutraj vstati še pol ure prej kot sicer. Po pouku mora hiteti domov in ga zvečer ponovno peljati na sprehod. Doma ga je treba učiti, kaj sme, česa ne sme.

Maja svojo odgovornost jemlje zelo resno. Zdaj ve, da je skrb za kužka obveznost in odgovornost. Ko je prosila za kužka, ni vedela, kolikšno odgovornost bo prevzela. Ta odgovornost jo utruja bolj kot vsi treningi, nastopi, tekme in nočne vožnje.

Skrb za živo bitje in odgovornost zanj prinaša večjo utrujenost kot odgovornost za šolsko delo, treninge, nastope. Zdaj včasih zaspi sredi dneva. Odgovornost je tisto, kar jo najbolj utrudi. A Maja ima kužka rada in z veseljem skrbi zanj.

Maja prizna, da si je s kužkom nakopala skrb, kakršne si ni predstavljala. A skrbi zanj ne prelaga na druge.

Le takrat, ko je na tekmah ali v šoli v naravi, priskočita na pomoč starejša brata Matic in Mark.

Kužek ji namreč prinaša tolikšno zadovoljstvo, da ji ni žal dela, zgodnejšega vstajanja, utrujenosti.

Ponosna je, ker je kužka že naučila stvari, ki se jih morajo naučiti vsi kužki. In z njim vred se je marsičesa naučila tudi ona.

Tereza

Žerdin, upokojena specialna pedagoginja in učiteljica, ki je v strokovnem štirinajstdnevniku Šolski razgledi devetindvajset let ustvarjala rubriko Kje vas in nas šola žuli, kolumne o šoli, učiteljih in starših odslej objavlja v Časorisu.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Cloudy
4°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.