Časoris
Izrazi nudsi, seksting ali sekstanje pomenijo isto. Gre predvsem za fotografije, na katerih je nekdo bolj ali manj razgaljen. Vir: Adobe Stock
Izrazi nudsi, seksting ali sekstanje pomenijo isto. Gre predvsem za fotografije, na katerih je nekdo bolj ali manj razgaljen. Vir: Adobe Stock

Nudsi gor, nudsi dol

Ali poznaš nudse?

Skoraj zagotovo jih poznaš, a če tega izraza morda še nisi slišal, je tu kratko pojasnilo.

Izrazi nudsi, seksting ali sekstanje pomenijo isto. Gre predvsem za fotografije, na katerih je nekdo bolj ali manj razgaljen.

Nudsi so slike, ki si jih ljudje pošiljajo ena na ena. Tisti, ki je na sliki, želi in pričakuje, da je ne bo videl nihče drug.

Včasih pa se zgodi, da prejemnik fotografije zlorabi zaupanje in fotografijo deli naprej ali jo celo kar javno objavi.

To je grozljiva izkušnja za žrtev zlorabe. Hkrati je kriminalno dejanje, ki ga v primeru, da je storilec star 14 let ali več, preganja policija. Če slučajno še nisi vedel, je najstnik pri tej starosti že kazensko odgovoren.

Kako lahko ravnaš v takšnih primerih?

Če se ti zgodi, da naletiš na fotografijo nekoga, ki ga poznaš (morda je to celo tvoja sošolka), se moraš vsekakor odzvati.

Kaj lahko narediš?

Možnosti je več:

  • O tem, kar si videl, se lahko posvetuješ z odraslo osebo na šoli, ki ji zaupaš. To je lahko na primer razrednik ali pa svetovalna delavka.
  • Lahko poveš sošolki, ki je na fotografiji, in ji morda stojiš ob strani, ko se bo obrnila po pomoč.

Na voljo je novo in koristno orodje

Zdaj pa obstaja tudi novo spletno orodje, ki žrtvi pomaga pri tem, da prepreči nadaljnje širjenje fotografije po odprtem spletu.

To orodje je sicer zelo koristno, a seveda ne more izbrisati vsega. Doseže lahko le dostopne javne objave.

Če je slika prišla na temni splet (Dark Web), je orodje ne bo našlo. Ravno tako z njim ni možno izbrisati slik, ki si jih je nekdo že shranil ali delil v zaprtih skupinah.

Spletno orodje, ki ga je razvil Ameriški nacionalni center za pogrešane in zlorabljene otroke, se imenuje Take It Down oziroma slovensko Vzemi dol.

Uporaba je brezplačna in anonimna. Njen namen je, da mladoletnim uporabnikom pomaga zaustaviti širjenje intimnih fotografij.

Deluje tako, da intimni fotografiji doda digitalni odtis oziroma hash. Ko orodje najde fotografijo, ki ima ta hash, jo izbriše.

S pomočjo žrtvam in s pregonom storilcev se pri nas ukvarja policija. Ta ima s tem že kar dosti izkušenj, saj so zlorabe žal pogostejše, kot si mislimo.

Kaj lahko narediš ti?

Vedno dobro premisli, preden deliš posnetek.

Če si priča zlorabe, ne ostani nema priča. Če se ne odzoveš, podpiraš nasilneža.

Če si kdaj v skušnjavi, da bi sliko, ki je bila namenjena le tebi, delil naprej, naj to ostane le skušnjava. Posledice takšnega dejanja bi bile boleče tudi zate, ne samo za tvojo žrtev.

Podprite Časoris ozka pasica Časko

Maja

Vreča dela na Arnesu in sodeluje v projektu Safe.si. Želi si, da bi čim več ljudi razumelo ozadja novih tehnologij - da bi bili več kot le uporabniki, da bi bili pametni uporabniki interneta.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.