fbpx
Časoris
Poklic novinarka. Ilustracija: Marta Bartolj
Poklic novinarka. Ilustracija: Marta Bartolj

Novinarka, ki podobno kot misice rešuje svet

Včasih se zgodi, da naletiš na pravo osebo ob pravem času. In ko sva se s Sonjo prvič videli, sem vedela, da se nisva zadnjič. Nekaj se je zgodilo med nama. Tisto, ko veš, da si srečal pravo osebo ob pravem času. 😉

In res mi je kmalu zatem dovolila čečkati po njenem Časorisu, ki ga je ustanovila kakšen mesec prej. Čisto sama. Čisto pravi spletni časopis za otroke. Pa naj še kdo reče, da to ni kul!

Na začetku sem imela pred Sonjo tremo. Ker tale gospa Merljak ve vse. Če pa ne ve, pa stvari logično poveže in potem spet vse ve. 🙂 Ker njena obzorja sežejo tja okoli zemlje pa še malo čez. In ko sem enkrat mimogrede odkrila njen življenjepis, me je zadela mini kap. »S kom se jaz družim, sproščeno klepetam in mu pošiljam fotke s počitnic?!?«

Ampak v resnici je Sonja res kul. Prijetna, luštna in klepetava. Taka čisto prava oseba. Čisto prava Sonja. Čisto prava novinarka.

Vesela sem, da mi jo je življenje prineslo nasproti.

Tršica Nina

 

Moj poklic: Novinarka

Kakšno izobrazbo potrebuješ za ta poklic?

Sama sem diplomirana anglistka in novinarka.

Največ novinarjev je zaključilo študij novinarstva na Fakulteti za družbene vede, a med novinarji so tudi pravniki, ekonomisti, slovenisti, skratka diplomanti različnih fakultet. In med novinarji so tudi taki, ki niso končali fakultete, in so odlični novinarji. Res pa je, da jih je vse manj. In da so se morali izkazati s svojim pisanjem, radovednostjo, sočutjem in številnimi drugimi veščinami in vrlinami, da so – čeprav brez formalne izobrazbe – postali izvrstni novinarji.

Kaj je tvoje najbolj pomembno – glavno delo?

Pisanje člankov, v katerem otrokom (in tudi kakšnemu odraslemu) predstavljam svet, v katerem živimo. A ker se je ta svet v zadnjih desetletjih zelo spremenil, danes kot novinarka snemam še videe, pišem objave na družabnih omrežjih in poskušam ugotoviti, kako naj uporabljam Snapchat.

In kaj še tisto malo manj glavno?

Zdi se mi, da je vse, kar počnem, enako pomembno. Da znam zbrati informacije, da jih znam preveriti, da jih znam upovedati v sliki ali besedi, da znam pregledati, ali sem res naredila najbolje, kot sem znala.

Kaj je najtežje pri tvojem poklicu?

Najtežje? Hm, ne vem. Morda to, da zato ker smo preplavljeni z informacijami, menimo, da novinarjev in medijev ne potrebujemo.

In ker tako menimo, nismo pripravljeni odšteti cene ene skodelice kave ali kozarca soka za časopis ali za dnevno naročnino na spletni portal.

In kaj najlepše?

Najlepše je, da se lahko pogovarjam z ljudmi, jih sprašujem, kaj počnejo, kako živijo, kaj jim veliko pomeni.

Veliko potujem, včasih samo po Ljubljani, včasih po Sloveniji in kdaj pa kdaj tudi po svetu.

Kaj je za tvoje delu nujno potrebno?

Radovednost, spoštljivost, strpnost. Pa obvladovanje jezika, v Sloveniji torej slovenščine.

Ali doma kdaj razmišljaš o svojem poklicu?

Mislim, da bi me morala vprašati, ali kdaj ne razmišljam o svojem poklicu.

Kaj bi povedala tistim, ki se odločajo za tvoj poklic?

Da je to najlepši poklic na svetu.

In da mi morda ne bo nikoli uspelo rešiti sveta, kot sem mislila, ko sem postala novinarka (novinarji včasih pač razmišljamo podobno kot misice), sem pa že kdaj naredila kaj dobrega za posameznega človeka. In to šteje.

Če bi lahko, bi se še enkrat odločila za isti poklic?

Seveda.

***

Imaš vprašanje za Tršico Nino?

Kar piši ji na urednik@casoris.si. In z veseljem ti bo povedala kaj pametnega.

Nina

Jelen je Tršica Nina, učiteljica, ki je požrla vso pamet na svetu! Zakaj? Ker je že bila nesrečno zaljubljena. Ker se je sekirala zaradi krivega nosu. Ker so ji starši parali živce. Tršica Nina je doživela vse to in še stokrat več! In preživela! In teh trenutkov se zelo rada spominja! Zato vam, dragi mulci, z veseljem pametuje v Časorisu.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly sunny
27°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa