fbpx
Časoris
Mladi smo z rojstvom Republike Slovenije dobili nalogo, da ohranjamo spomin na tiste, ki so se zanjo hrabro in srčno borili, in tiste, ki so zanjo tvegali ter žrtvovali svoja življenja. Vir: ZPMS
Mladi smo z rojstvom Republike Slovenije dobili nalogo, da ohranjamo spomin na tiste, ki so se zanjo hrabro in srčno borili, in tiste, ki so zanjo tvegali ter žrtvovali svoja življenja. Vir: ZPMS

Nič ni ustavilo našega raziskovalnega duha

Letošnje šolsko leto je bilo res nenavadno, epidemija koronavirusa nas je prikrajšala za marsikatero doživetje, a kljub temu je bilo nepozabno in enkratno.

Omejitve in ukrepi, ki so postali del šolskega vsakdana, pa niso ustavili naše radovednosti in raziskovalnega duha. Tako smo mladi zgodovinarji v sklopu programa Mladi raziskovalci zgodovine pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije pri zgodovinskem krožku raziskovali temo osamosvajanja Slovenije in dogajanja v mojem kraju.

Raziskovanje smo začeli s pregledom obstoječe literature, raziskovali pa smo tudi s pomočjo ustne zgodovine, in sicer z metodama ankete in intervjuja.

Čeprav smo v pregled literature in analizo anket vložili veliko truda, je bil izbor naslova še najtežji. Na koncu smo bili soglasni, da za naslov uporabimo besede enega od anketirancev. Nalogo smo tako naslovili Mora je minila, spomini ne bodo nikoli.

Poleg tega, da smo ob izdelavi raziskovalne naloge odkrivali, kaj se je v povezavi z osamosvajanjem Slovenije dogajalo v našem kraju, in da smo se naučili, kako izdelati raziskovalno nalogo, smo si za svoje vzeli tudi sporočilo posameznikov, ki so izpolnili našo anketo.

Ti so nas spomnili, da smo mladi z rojstvom Republike Slovenije dobili nalogo, da ohranjamo spomin na tiste, ki so se zanjo hrabro in srčno borili, in tiste, ki so zanjo tvegali ter žrtvovali svoja življenja. Da je sedaj na nas, da ustvarjamo svetlo in mirno prihodnost v upanju, da se nam za obstoj samostojne države ne bo treba nikoli več boriti.

Ob samem koncu našega raziskovanja smo se še posebej razveselili povabila predsednika republike Boruta Pahorja, ki nas je, mlade raziskovalce zgodovine, 22. junija sprejel v Vili Podrožnik in nam za opravljene raziskovalne naloge podelil priznanja.

Za raziskovalno nalogo smo prejeli zlato priznanje, s posebno pohvalo Komisije za delo z zgodovinskimi krožki. In tako smo šolsko leto zaključili še bolj ponosno in zmagoslavno.

Mladi zgodovinarji Osnovne šole bratov Letonja Šmartno ob Paki: Tjaša Hudournik, Jure Glojek, Lucija Kocuvan, Lovro Kočevar Ribič, Nik Mauer, Anže Polovšak, Domen Prauhart, Neja Rabuza, Ana Šegula, Bine Škrbot, Timotej Vodovnik in mentorica Darja Kugonič

***

Želiš deliti svojo zgodbo z nami? Piši nam na urednik@casoris.si. Z veseljem jo bomo prebrali in objavili.

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Partly sunny
27°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa