Časoris
Dijaki Gimnazije Celje - Center so se januarja v spremstvu prof. Valerije Zorko odpravili na MUN v Ljubljano. Vir: GCC
Dijaki Gimnazije Celje - Center so se januarja v spremstvu prof. Valerije Zorko odpravili na MUN v Ljubljano. Vir: GCC

Ni se lahko postaviti v kožo drugih, a današnji svet to potrebuje

Change the world je misel in ideja, ki bo med 22. in 29. marcem popeljala skupino dvanajstih dijakov in dijakinj iz Gimnazije Celje – Center čez »lužo«.

V New York, v Združene države Amerike, bomo odšli na politično debato, ki bo vključevala teme o zeleni prihodnosti.

To je ena izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij na svetu.

Petra Korenjak, Festina Thaqi, Viktorija Brecl, Eva Žlavs, Julija Gorišek, Nika Homšak Godlar, Lan Resinovič, Oskar Hudolin-Malus, Žan Pikelj, Žiga Černoša gremo skupaj z našim novim ravnateljem prof. Rokom Lipnikom in prof. Matejo Glušič Lenarčič.

Glavni namen organizacije Change the World Model United Nations (CWMUN) je mladim privzgojiti občutek pripadnosti današnji globalni družbi, spodbuditi njihov občutek odgovornosti do vprašanj, ki zadevajo naš planet, in v njih ustvariti voditelje, ki bodo ustvarjali lepšo skupno prihodnost.

Vsako leto se izbere drugačna tema konference, ki izvira iz mednarodnih vprašanj (globalno segrevanje, podnebne spremembe, pomanjkanje vode, mir, varnost, človekove pravice, lakota, revščina v svetu, družbeni in gospodarski razvoj, globalizacija).

Med konferenco dijaki iz različnih držav med seboj sodelujejo pri oblikovanju konkretnih predlogov, se pogajajo, da bi dosegli soglasje, in na koncu sprejmejo resolucije, ki predstavljajo rezultate medkulturnega ustvarjalnega procesa. Ta je namenjen soočanju z najbolj perečimi težavami sveta.

Dijaki bomo po lastni izbiri prevzeli vlogo veleposlanika, ki zastopa stališče posamezne države članice ali nevladne organizacije znotraj več različnih odborov. Delo bo večinoma potekalo v parih.

Na konferenco se pripravljamo že od začetka februarja in tako skrbimo, da bo debata potekala čim bolj uspešno. Priprave vključujejo številne sestanke, ki so naporni, a zelo poučni.

Vsaka dvojica za konferenco pripravlja svoj position paper, ki vključuje kratek opis in predstavitev posamezne teme in naše predloge k boljši prihodnosti. Te predstavljamo v imenu izbrane države.

Organizatorji so dogodek popestrili s tekmovanjem med skupinami, ki so ga predstavili kot slavno tekmovanje med hišami na Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry iz svetovno znane knjige pisateljice J. K. Rowling, Harry Potter.

Tekmovanje nas spodbuja, da napišemo čim boljši position paper in da čim bolje izvedemo tako virtualne debate kot debate v živo. Nagovarjajo nas, da pripravimo čim bolj zanimive, pestre, interaktivne in poučne debate.

Dijaki GCC so se januarja v spremstvu prof. Valerije Zorko odpravili na MUN v Ljubljano. Foto: Jaka Knez
Foto: Jaka Knez

Ustvarili so še številne izzive, ki jih mora opraviti posamezna skupina, da si pridobi točke. Te jih lahko pripeljejo do zmage. Zmagovalna skupina bo prejela denarno nagrado, na naslednjem srečanju MUN pa bo imela pokrite vse stroške.

Eden od pomembnejših izzivov, ki se imenuje Sports challenge, ima zelo pomembno vlogo za povezovanje sveta.

Prostovoljci iz posameznih držav bodo v sklopu tega izziva posneli video, na katerem igrajo določen šport. Jaz bom vse te videe združil v enega, s katerim bomo skupaj predstavili, da šport združuje celoten svet.

Ker je pred nami popolnoma nov izziv, na katerem se želimo odrezati čim boljše, smo se januarja skupaj s šestimi dijaki in v spremstvu prof. Valerije Zorko odpravili na MUN v Ljubljano.

Dijaki GCC so se januarja v spremstvu prof. Valerije Zorko odpravili na MUN v Ljubljano. Foto: Jaka Knez
Foto: GCC

Skupino so poleg mene sestavljali še Petra Korenjak, Lan Resinovič, Oskar Hudolin-Malus, Rožle Mulej, Žiga Černoša in Jure Šantej.

Predhodno so nam dodelili države in teme, o katerih smo debatirali. Debata je potekala na enak način, kot bo potekala v New Yorku, zato je bila to za nas zelo dobra izkušnja.

Del konference je potekal v stavbi državnega zbora, del pa na Gimnaziji Bežigrad. Cilj tudi te konference je bil, da se naučimo razmišljati bolj odprto in da znamo prisluhniti ostalim. Predzadnji večer konference smo se udeležili uradne zabave v NEBO Show Restaurant.

Organizacija Change the World nam daje možnost, da se naučimo sodelovati z drugimi in najdemo način, kako lahko z različnih perspektiv delamo skupaj in pridemo do skupne rešitve.

Pomaga nam razumeti, da se postaviti v kožo drugih, ni lahek izziv, a mislim, da je to tisto, kar današnji svet potrebuje. Mislim, da nam bo dogodek prinesel ogromno koristnih izkušenj in novih znanj, ki nam bodo služile v prihodnosti.

Prav tako se vsi zelo veselimo raziskovanja mesta in druženja z novimi prijatelji. Naše potovanje bom snemal in ga objavil kot vlog za šolski podkast GCC podcast, kjer sem ustvarjalec vsebin.

Vsi že odštevamo dni, ko bomo sedli na letalo in za šest ur zavrteli urne kazalce nazaj.

Jaka Knez, 3. letnik, Gimnazija Celje – Center

***

Želiš deliti svojo zgodbo z nami? Piši nam na urednistvo@casoris.si. Z veseljem jo bomo prebrali in objavili.

Podprite Časoris ozka pasica Časko

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.