fbpx
Časoris
Metka Dolanc.

NAJvečja Marquezova navijačica

Na prvi pogled je Metka čisto navadna najstnica. A ko je pod drobnogled vzame njena teta, učiteljica Nina Jelen, postane Metka Dolanc še veliko več.

Filmarka, igralka, navijačica, nadomestna mamica

Metka Dolanc je učenka 9 razreda OŠ Trbovlje. Luštna kot so luštne vse mlade punce, nasmejana, s tistimi iskrami v očeh, malo zaljubljena, z velikimi problemi kot so majhni mozoljčki, vihrava in prikupno prismuknjena. In Metka vse to je. Ampak Metka je še malo več!

V prvi vrsti je najbolj zagreta navijačica Moto GPja in Marca Marqueza. Tako zagreta, da se ji je že dvakrat uspelo prebiti v motoristične bokse, se poslikati z vsemi velikimi in malimi dirkači, Marcovemu bratu Aleksu pa mimogrede celo pritisniti lubčka na lička, da ubogi revček sploh ni vedel, kaj ga je doletelo (Metkin ati je izven boksov sicer malce godrnjal, ampak atki so pač zato, da včasih godrnjajo). Tako zagreta, da so o njej celo pripravili prispevek na Kanalu A kot o največji Marquezovi navijačici v Sloveniji. Če vas slučajno zanima, kdo je zmagal na katerikoli dirki pred šestimi leti – pokličite Metko. Povedala vam bo tudi, kakšen izraz je imel na obrazu in v kaj je bil oblečen.

Z enako vnemo se posveča gledališču. Letos je pod vodstvom Alme Knaus na Otroškem festivalu gledaliških sanj osvojila naslov najbolj obetavne mladinske igralke.

Tudi njeni sošolci in učitelji so od časa do časa deležni stand up showa, ko pri posameznih šolskih urah (beri: kjerkoli in kadarkoli le lahko – in to je prav pri vseh predmetih) doživeto pripravi predstavitev o obravnavani snovi. Predstavitve podkrepi še s filmčki, ki jih izdela čisto sama. Ima pa posebne nadnaravne sposobnosti, da v vse filmčke vplete svojega dragega in prelepega Marqueza in ob tem izpade simpatično in smešno. Bi znali predstaviti park Yellowstone, z glavno vlogo vašega idola? Ali pa najti Indijanca, ki je presenetljivo podoben mlademu dirkaču? Ob tem pa NE razjeziti učiteljev in si celo prislužiti oceno +5? No, Metki to uspe! Včasih tako zelo, da mora predstavitev ponoviti še v drugi razredih.

Vsak filmček je še boljši od prejšnjega. In ob vsakem njena mami in oči potočita še kakšno solzico ponosa več. Najnovejši, ki pa predstavlja Metkino majhno vasico v Trbovljah – Dobovec, pa je za kraj naredil takšno reklamo, da pričakujemo množično selitev meščanov v vas.

Metka vsako leto na Dobovcu čisto sama (!) organizira tabor za otroke od 6 – 12 let. Je njihova vodja, animatorka, motivatorka, organizatorka, nadomestna mamica in oči. Včasih jih briše nosove, včasih pa poje uspavanke, saj v taboru otroci prespijo. V kampu so čisto sami, telefoni so prepovedani, vsak večer pa za starše (pod Metkinim vodstvom in z njenimi idejami, seveda) pripravijo čisto pravo predstavo, zrelo za vsak oder.

Metka torej ni čisto običajno dekle. Je igralka, navijačica, vzgojiteljica, motoristka, plesalka …  dekle mnogih talentov. Ob tem pa prav preprosta in fejst punca. Prav vsak bi jo želel imeti za prijateljico, sestro, sošolko, hčerko … Od drugih je drugačna zato, ker je tako polna idej, da se okoli nje kar iskri. V sebi pa ima dovolj poguma, da svoje ideje izpolni.

In to dekletce je staro šele 14 let! Le kaj jo še čaka v življenju? Bo nekoč Zasavka leta, kot je napovedal Marko Planinc – novinar in Zasavska ikona? Bo mogoče igralka? Bo v Hollywoodu režirala filme, videospote? Bo mogoče našla svoje mesto med otročki in postala vzgojiteljica, učiteljica?

Tega ne vemo. Lahko pa ji samo želimo, da bi tista njena iskrica vedno tako svetlo žarela.

… In pa da se poroči z Marquezom, seveda! 🙂

Nina Jelen, učiteljca, PŠ Podkum

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly cloudy
24°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa