Časoris
Naj dijak niso le rezultati, temveč tudi vrednote, kot so strpnost, solidarnost, kreativnost in kritičnost, pravijo na dijaški organizaciji. Vir: Freepik
Naj dijak niso le rezultati, temveč tudi vrednote, kot so strpnost, solidarnost, kreativnost in kritičnost, pravijo na dijaški organizaciji. Vir: Freepik

Naj dijak Domen: Doseči je možno vse

Sem Domen, star sem 18 let in sem bil letos izbran za naj dijaka.

Z natečajem zanj sta me seznanili razredničarka in svetovalna delavka Srednje šole Zagorje, na kateri obiskujem program zdravstvene nege.

Domen Drobež. Vir: Srednja šola Zagorje
Vir: Srednja šola Zagorje

Po prejetem predlogu šole sem moral prijavnici priložiti vsa dokazila (priznanja, sodelovanja, udeležbe …).

V natečaju nas je sodelovalo prek 50 dijakov iz vse Slovenije, vendar sem dosegel največ točk ter tako prejel naziv naj dijak Slovenije za šolsko leto 2020/2021. Natečaj organizira Dijaška organizacija Slovenije v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport.

Ob novici, da sem izbran za naj dijaka Slovenije, sem bil zelo presenečen, saj se pred tem nisem zavedal, kolikšen doprinos imajo vsa moja sodelovanja, tekmovanja in udejstvovanja.

Prihajam iz Čolnišč, vasi nad Zagorjem ob Savi. Imam tudi dve mlajši sestri, ki še obiskujeta osnovno šolo.

V prostem času se ukvarjam z igranjem diatonične harmonike, ki jo igram že 12 let. Obiskujem Glasbeno šolo Zagorje, kjer se učim solo petja, pred tem pa sem zaključil nižjo izobrazbo nauka o glasbi.

Treniram tudi olimpijsko disciplino taekwondo v klubu borilnih veščin Pon do Kwan Zagorje. Ker obožujem adrenalin, ljubiteljsko vozim motokros.

Sem član prostovoljnega gasilskega društva Čolnišče, kjer sem v letu 2021 opravil izpit za gasilca pripravnika, v kratkem pa se nameravam udeležiti usposabljanja za operativnega gasilca, nato pa sledijo še dodatna izobraževanja za pridobitev tehničnih specialnosti.

Prav tako sem prostovoljec Rdečega križa Slovenije, območnega združenja Zagorje ob Savi, kjer aktivno sodelujem že od 8. razreda osnovne šole. V okviru združenja sem opravil tečaj za bolničarja. Z ekipo se udeležujemo tekmovanj in smo aktualni državni prvaki srednjih šol v znanju prve pomoči.

Ob tem rad še kolesarim, hodim v hribe, smučam, sem tudi inštruktor v pustolovskem parku Geoss …

Že od malih nog sem rad spremljal poklice, kot so gasilec, policist, reševalec …, pri katerih se vedno nekaj dogaja oziroma sta prisotna adrenalin in pomoč ljudem v stiski. Tudi moje nadaljnje izobraževanje bo temeljilo na pomoči ljudem. Če bo sreča s točkami za vpis na moji strani, bom šolanje nadaljeval na fakulteti za fizioterapijo ali pa na fakulteti za zdravstveno nego.

Za zaključek naj le dodam, da je možno doseči vse, včasih so potrebna odrekanja prostega časa in časovno usklajevanje, vendar se da – kjer je volja, je pot.

Domen Drobež, 4. letnik, Srednja šola Zagorje, naj dijak Slovenije za šolsko leto 2020/2021

***

Želiš deliti svojo zgodbo z nami? Piši nam na urednik@casoris.si. Z veseljem jo bomo prebrali in objavili.

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.