Časoris
Kristjan, nagrada Prix Jeunesse Unicef. Vir: Infodrom/RTVSLO
Kristjan, nagrada Prix Jeunesse Unicef. Vir: Infodrom/RTVSLO

Nagrada Prix Jeunesse Infodromovcem za film Kristjan

Na največjem svetovnem festivalu otroških in mladinskih televizijskih oddaj Prix Jeunesse International je dokumentarni film Kristjan iz serije Infodrom: Moje življenje prejel posebno nagrado Unicef.

»Nagrada tega festivala je največ, kar si lahko ustvarjalec oddaj za otroke in mlade v svoji poklicni karieri želi. Naše veselje je neizmerno!« pravi urednica Otroškega in mladinskega programa Martina Peštaj, v katerega sodi tudi Infodrom.

Športni komentator Kristjan

»Zadnjič me je zdravnik vprašal, kako se lahko človek navadi na tako življenje. Se navadiš, če drugega ne poznaš.«

Tako pripoveduje Kristjan, ki obiskuje osmi razred Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje (CIRIUS) Kamnik.

Zaradi bogatega besednega zaklada in zgovornosti razmišlja o poklicu športnega komentatorja. Spremlja vse športe, še posebej ljub mu je nogomet.

Zato je športnemu uredništvu Televizije Slovenija pisal, da bi se rad preizkusil kot športni komentator. Izpolnili bi mu življenjsko željo.

Njegovo zgodbo so Infodromovci predstavili v seriji Infodrom: Moje življenje. Kristjan tako ni obiskal le TV Slovenija, ampak tudi svetovni festival otroških oddaj v Münchnu.

»Ko sem se prvič zapletla v pogovor s Kristjanom, po nekaj minutah nisem več videla fanta na invalidskem vozičku. Prevzel me je s svojim humorjem in voljo do življenja. Na snemanjih je povezal celotno ekipo – vsi smo dihali z njim in za njegove sanje. Veseli smo, da se je z družino (prvič v življenju) odpravil na tako dolgo pot, nagrado prevzel osebno in ponovno dokazal, kako veliko moč nosi v sebi,« pravi ena od scenaristk prispevka Sara Lužovec.

Iz obrazložitve nagrade

Unicef že več kot 20 let podpira medije, ki v ospredje postavljajo otroke in mlade, jim širijo obzorja in hkrati odraslim pomagajo razumeti njihov svet.

V obrazložitvi so zapisali, da nagrado podeljujejo filmu, ki pripoveduje zgodbo otroka iz ene od skupin, ki so v naši družbi potisnjene najbolj na rob družbenega dogajanja; pripoveduje o otroku s posebnimi potrebami, ki uspešno premaguje ovire, ob tem pa njegove omejitve postanejo prednosti.

»Film pomaga spodbujati sprejemanje drugačnosti. Pokaže, kako zaupanje, sprejetost in možnosti, ki jih dajeta družina in skupnost, pomagajo pri krepitvi otrokovega ponosa in samozavesti, da se približa svojim sanjam. Dokumentarni film Kristjan je izjemen primer modrega neba, ki smo ga narisali, ko smo ranljivim otrokom s posebnimi potrebami dali priložnost, da dosežejo svoj cilj.«

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly cloudy
-1°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.