Časoris
Nagelj za god. Foto: Daniela Pernat

Nagelj za god

Ali veste, kaj je god? Ponekod mu rečejo tudi imen dan.

Nekoč so si ljudje težko zapomnili, kdaj so rojeni, ali pa tega sploh niso vedeli, zato so praznovali dan svetnika, ki je novorojencu dal ime.

Kako so to počeli, so raziskovali na OŠ Breg s Ptuja. Podatke so zbrali in uredili ter jih uredništvu Časorisa posredovali učenci NUM in učiteljica Simona Kornik.

Smo OŠ Breg s Ptuja. Tudi mi smo se priključili projektu Dnevi evropske kulturne dediščine, ki je potekal v Sloveniji med 25. 9. in 3. 10. 2015.

Petošolci so izvedli tehniški dan in spoznavali slovenske tradicionalne oblike praznovanja ob godovanju. Pogovarjali so se, kako so praznovali ta običaj včasih in kako ga praznujemo danes. V ustvarjalni delavnici so se povezali z devetošolci, ki so postali njihovi mentorji. Dokazali so, kako je lahko medgeneracijsko sodelovanje poučno in zabavno.

Iz žice in krep papirja so naredili ogromno daril za obdarovanje. Vas zanima, katero darilo je bilo to? Slovenski nagelj!

Pri izbirnem predmetu vezenje so učenke izvezle srčno voščilo za god. Zadišalo je tudi iz gospodinjske učilnice, kjer so nadarjeni »peki« pripravljali domače kekse in pecivo, ki je spadalo k najbolj pomembnemu osebnemu prazniku.

Ko so bili pripravljeni izdelki in pecivo, je bila na vrsti zabava. Za to je poskrbela gledališka skupina, ki je nazorno prikazala, kako so včasih hodili voščit tistemu, ki je praznoval god.

Vse to smo Ptujčanom predstavili 25. 9. 2015 v MO Ptuj in staršem 1. 10. 2015 v telovadnici OŠ Breg. Bili so navdušeni.

Kaj pa ti? Ali veš, kdaj imaš god?

[Best_Wordpress_Gallery id=”9″ gal_title=”Godovanje”]

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
29°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa