Časoris
Uspeha sem bil zelo vesel in si hkrati oddahnil, saj sem nalogi v celotnem procesu raziskovanja posvetil ogromno časa in energije. Vir: Pixabay
Uspeha sem bil zelo vesel in si hkrati oddahnil, saj sem nalogi v celotnem procesu raziskovanja posvetil ogromno časa in energije. Vir: Pixabay

Na področju filozofije sem osvojil prvo mesto v državi

V letošnjem šolskem letu sem v okviru Mladih raziskovalcev izdelal raziskovalno nalogo s področja filozofije z naslovom Vprašanje pravičnosti in svobode pri Rawlsu.

Naloga se ukvarja s teorijo pravičnosti ameriškega filozofa Johna Rawlsa in kritično vrednoti prispevke njegove teorije egalitarnega liberalizma.

John Rawls. Vir: poštena uporaba/Wikimedia Commons
John Rawls. Vir: poštena uporaba/Wikimedia Commons

Nalogo sem razdelil na dva dela.

V teoretskem delu raziskovalne naloge sem se posvetil Rawlsovi teoriji ‘pravičnosti kot poštenosti’ (Justice as Fairness), njegovi kritiki teorij intuicionizma in utilitarizma ter nekaterim temeljnim poudarkom Rawlsovega filozofskega opusa (izpostaviti velja kontraktualistični pristop, s katerim je obudil teorijo družbene pogodbe, načelo razlike in Rawlsov intuitivni argument – pozoren oris pomanjkljivosti prevladujoče ideje enakih možnosti).

Med drugim sem podrobneje predstavil avtorjevo vpeljavo metode kantovskega konstruktivizma ter bralca seznanil z nekaterimi notranjimi problemi Rawlsove teorije.

V razpravi naloge sem zagovarjal tezo, da so neenakosti, ki jih dovoljuje načelo razlike, nesprejemljive, četudi izboljšajo materialni položaj posameznika.

Pri tem sem se opiral na Kantovo moralno filozofijo in Rawlsovo pojmovanje osnov samospoštovanja. K izbiri tematike me je vodila želja, da še dodatno nadgradim svoje poznavanje politične filozofije.

Moja mentorica je bila Sandra Dostal. Skozi prvi krog sem se uspešno uvrstil tudi v drugi krog državnega tekmovanja.

Na državnem srečanju Mladih raziskovalcev, ki je v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije potekalo 16. maja v Murski Soboti, sem na področju filozofija ali sociologija osvojil zlato priznanje z doseženim prvim mestom v državi.

Uspeha sem bil zelo vesel in si hkrati oddahnil, saj sem nalogi v celotnem procesu raziskovanja posvetil ogromno časa in energije.

Z doseženim rezultatom sem si zagotovil mesto v ekipi, ki bo Slovenijo naslednje leto zastopala na Mednarodni konferenci mladih družboslovnih znanstvenikov (ICYSS).

Omenjene konference sem se sicer že udeležil leta 2019, ko je potekala v Beogradu.

Včeraj pa sem se udeležil slavnostne prireditve Zotkini talenti, kjer so razglasili najboljše mlade talente.

Dogodek so organizirali v čast tistim, ki smo se s svojim znanjem, sposobnostmi, z inovativnostjo in ustvarjalnostjo najbolje izkazali v tekočem šolskem letu na državnih tekmovanjih in na srečanju Mladih raziskovalcev v organizaciji ZOTKS.

Celotno raziskovalno delo sem od izbire področja in teme pisal skoraj leto dni. Predelati je bilo potrebno okoli 1000 strani literature. Nekatera dela sem bil zaradi kompleksnosti področja primoran prebrati večkrat.

Zahvalil bi se rad svoji mentorici, ki mi je vseskozi stala ob strani, me spodbujala in mi nudila svoje strokovno znanje in pomoč. 

Bruno Šonc, Šolski center Velenje – Gimnazija

***

Želiš deliti svojo zgodbo z nami? Piši nam na urednistvo@casoris.si. Z veseljem jo bomo prebrali in objavili

Podprite Časoris Podporniki-102040 Share

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
24°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.