fbpx
Časoris
Nejc Sedej je najbrž edini deskar z Downovim sindromom na svetu. Želi si, da bi nekoč prejadral kanal med Bračem in Hvarom. Foto: Sonja Merljak/Časoris
Nejc Sedej je najbrž edini deskar z Downovim sindromom na svetu. Želi si, da bi nekoč prejadral kanal med Bračem in Hvarom. Foto: Sonja Merljak/Časoris

Na Hvar!

Nejc Sedej je pred dvema letoma prvič stopil na jadralno desko. Takrat je bil star petnajst let.

Dve poletji kasneje si želi, da bi z njo prečil kanal med otokoma Brač in Hvar.

To ni nič nenavadnega! Jadranje čez kanal je skorajda iniciacijski obred za mlade deskarje, ki poletja preživljajo v Bolu na Braču.

A Nejc ima Downov sindrom.

Poznavalci jadranja na deski pravijo, da je najbrž še kakšna oseba s tem sindromom na svetu že kdaj stala na jadralni deski. A Nejc je najverjetneje edini, ki samostojno deska. Pomoč včasih potrebuje le pri obratu.

Nejc izhaja iz surfarske družine. Deskata tudi njegova starša in mlajši sestri; predvsem srednja, Špela, je že prava mojstrica.

»Nejc je zelo športen fant. Ko je mene ati prvič dal na vodo, sem potrebovala nekaj časa, da sem ulovila ravnotežje, Nejc pa se je že takoj peljal, ko je stopil na desko. Zaradi ravnotežja, ki ga je pridobil na deski, je kasneje lahko vstal na supu. Letos je že sam naredil obrat; to mu lani še ni uspelo. Dobro drži tudi višino,« Nejčeve surfarske uspehe našteva Špela.

»Surfanje mu gre bolje kot večini običajnih otrok, ki stopijo na desko. Ti uspehi mu dvigujejo samozavest tudi drugje, denimo pri košarki. In predvsem je on zelo zadovoljen.«

Na poti proti Hvaru. Foto: Sonja Merljak/Časoris
Obrat sredi kanala. Foto: Sonja Merljak/Časoris

Nejc je že od malih nog opazoval, kako se starši in številni drugi surfarji na obali pogovarjajo o vetru in čakajo, da se bodo odpravili na vodo.

Potem se je odločil, da poskusi še sam. Za svojo odločnost, vztrajnost in uspeh si je prislužil tudi naziv faca avgusta 2018.

Dve poletji kasneje samostojno in suvereno stoji na deski in tudi valovi ga ne motijo, ko vztrajno jadra proti Hvaru.

»Prav gotovo mu bo enkrat uspelo prejadrati kanal,« pravi njegov učitelj Šime Garbajs iz surfarske šole Big Blue, ki mu je delo z Nejcem v zadovoljstvo in izziv. Nekaj časa je na pobudo mentorja, dekana Fakultete za šport, celo razmišljal, da bi mu posvetil magistrsko nalogo.

»Super je,« pravi Nejc, ko po vožnji proti Hvaru spet pristane na obali Brača.

Ponosno dvigne roke v zrak in se široko nasmehne.

Super je, pravi Nejc Sedej, ko se vrne na obalo. Foto: Sonja Merljak/Časoris
Super je, pravi Nejc Sedej, ko se vrne na obalo. Foto: Sonja Merljak/Časoris

Slovarček

Iniciacija je obredno sprejemanje mladih med odrasle.

Za razmislek

  1. Kako vztrajen si?
  2. Kaj bi lahko dosegla, če bi za to imela primerne razmere?
  3. Poznaš še koga, ki je dosegel nekaj, kar se je zdelo skoraj nemogoče?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Showers
22°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa