Časoris
Prizor iz kratkega filma Čajanka Jakoba Vogrinca
Prizor iz kratkega filma Čajanka Jakoba Vogrinca. Vir: osebni arhiv

Na festival s čajanko, kriminalom in dedijem

Sem srednješolec, obiskujem Srednjo šolo za oblikovanje Maribor. Letos imam na festivalu Enimation kar tri filme. Kratki igrani film Čajanka smo s prijatelji naredili na delavnici Film Factory na Drugi gimnaziji, film Crime scene pa sem naredil na delavnici Ostrenja pogleda in Društva za širjenje filmske kulture Kino!, pod mentorstvom Roka Nagodeta, Andreja Nagodeta in Maje Krajnc.

Tretji film je kratki dokumentarni film z naslovom Dedi gre na morje, ki govori o mojem dedku. V njem uporabljam arhivske družinske posnetke, ki jih povezujem s posnetki, narejenimi na morju. Film sem zmontiral na delavnici Dokudoc, pod mentorstvom Dimitra Anakieva.

Film Dedi gre na morje je bil letos uvrščen in predvajan na srednješolskem festivalu Videomanija, na festivalu kratkega filma FEKK v Ljubljani, na festivalu Kino Otok v Izoli in na festivalu Dokudoc, sedaj pa tudi na festivalu Enimation.

Prvi filmski festival, na katerem so predvajali moj film, je bil ravno Enimation, leta 2015. Star sem bil dvanajst let. Film Nik so predvajali v kategoriji Midi. Takrat sem bil na to zelo ponosen.

Jakob Vogrinec, avtoportret
Jakob Vogrinec, avtoportret

Festival nam je omogočil prenočišče, zato sem tudi nekaj dni ostal na festivalu. Takrat je še potekal v Kinu Udarnik, kjer sem bil prvič. Nad kinom sem bil zelo navdušen, bil je zelo velik, sploh v primerjavi s tem, kar imamo zdaj v Mariboru. Sploh nimamo nekomercialnega kina.

Festivali so bili vedno pomembni ne samo zaradi filmskih projekcij, ampak tudi zaradi spoznavanja novih ljudi iz filmskega sveta in druženja.

Še posebej pa so pomembni za mlade vedoželjne filmarje. Festival je edini stik mladih z izkušenimi in profesionalnimi filmarji. Je tudi edina prava potrditev, da je tvoj film dober in da si na pravi poti. To ima močan vpliv, da mlad filmar ne obupa pri ustvarjanju. Sploh pa je zelo pomembno, da je Enimation v Mariboru, kjer ni nobenega neodvisnega kina.

Jakob Vogrinec, 17 let, Srednja šola za oblikovanje Maribor

***

Želiš deliti svojo zgodbo z nami? Piši nam na urednik@casoris.si. Z veseljem jo bomo prebrali in objavili.

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Clear
6°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.