Časoris
Česa se otroci bojijo. Ilustracija: Urška Stropnik Šonc
Ilustracija: Urška Stropnik Šonc

Mulčevski strahovi

Dragi mulci,

zadnjič sva s sosedovim mulcem kramljala o mulčevskih strahovih. Kaj je tisto, kar vas mulce najbolj straši? Česa se bojite?

In kaj mi je povedal? Da je eden od najstrašnejših strahov mularije to, da bi se kakšen vaš spodrsljaj pojavil na spletu in se razširil vsenaokoli. 

In veste, kaj?

Verjela sem mu.

Ker je tega kdaj strah tudi nas – ta stare.

Živimo namreč v svetu, kjer si še po nosu ne moreš temeljito povrtati, ne da bi te ob tem posnela vsaj ena kamera. Ali dve. Ali šestnajst.

Kaj šele, da bi si privoščili kakšno zares sočno mladostniško neumnost. Tako kot smo si jo včasih mi – ta stari. Verjemite mi, da je vsak od nas kdaj naredil kaj izredno butastega. Če pa ni, se pa samo ne spomni. Ker odrasli včasih pozabimo na takšne stvari.

Moj mulc mi je še zaupal, da se mularija zelo težko čisto sprosti zunaj, saj konec koncev morate ves čas skrbeti, da ste videti ok, da so lasje tam, kjer morajo biti, da so kavbojke ravno prav strgane, da se lepo smejite, da ne kažete preveč zob, da so mozolji skriti … Saj nikoli ne veš, kdaj te bo kdo posnel in kam bo ta fotka ali posnetek šel.

Ja, splet nam prinaša veliko carskih stvari, ampak tale zadevica, ki nam je pa malce ukradla zasebnost, pa ni ena od njih.

In potem sem tuhtala in gruntala in razmišljala (ja, vse te tri stvari). In natuhtala, kaj lahko vi naredite okoli tega.

Je sploh kaj, kar lahko naredi en sam človek?

Nič?

O, ja, pa lahko.

Preprosto. Ne, ne bom odkrila Amerike. Ampak starodaaaaavno skrivnost, ki jo včasih slišite od staršev pa od babic in dedkov, pa kakšne sosede tudi. Torej, kar lahko naredite, je to, da …

Da skrbite drug za drugega!

Ne izkoristite prijatelja v ranljivih trenutkih (ranljiv trenutek je lahko že en miniaturni mozolj, ki ga ne vidi nihče drug kot njegov ponosni lastnik).

Ne objavljajte njihovih slik, če ne želijo. Četudi se vam zdi, da brez veze komplicirajo. Vedno pomislite, kako bi bilo vam, če bi se vaša fotka – tista, ki vam res ne bi bila všeč, razširila naokoli.

Pa ne velja samo za prijatelja.

Štejejo tudi tisti, ki se vam ne zdijo najbolj simpatična bitja pod soncem. In četudi izgleda tako zelo mamljivo in carsko in tako zelo dosegljivo, da bi kakšno njihovo neugodno zadevo malce razširili naokoli, se uprite. Je res vredno?

Vi ste tisti, ki morate držati skupaj! In ščititi in skrbeti drug za drugega. VI! Mularija! In če se boste držali tega, vam internet ne more nič. 

Saj poznate tisti rek … V svetu, kjer si lahko karkoli, bodi prijazen.

In s tem lahko spremenite vse!

Na lepši svet!

Vaša Tršica Nina

***

Imaš vprašanje za Tršico Nino?

Kar piši ji na urednik@casoris.si. In z veseljem ti bo povedala kaj pametnega.

Nina

Jelen je Tršica Nina, učiteljica, ki je požrla vso pamet na svetu! Zakaj? Ker je že bila nesrečno zaljubljena. Ker se je sekirala zaradi krivega nosu. Ker so ji starši parali živce. Tršica Nina je doživela vse to in še stokrat več! In preživela! In teh trenutkov se zelo rada spominja! Zato vam, dragi mulci, z veseljem pametuje v Časorisu.

Urška

Stropnik Šonc rada riše za majhne in tudi za malo večje otroke.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly sunny
26°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa