Časoris
Mateja iz CIRIUS Vipava najraje uničuje dokumente, Maruša (na fotografiji) med odpisovanjem knjig. Foto: Adrijana Lampe Mikuž
Mateja iz CIRIUS Vipava najraje uničuje dokumente, Maruša (na fotografiji) pa daje knjige v odpis. Foto: Adrijana Lampe Mikuž

Moje najljubše delo je uničevanje dokumentov

Učenci, ki so gibalno ovirani, imajo težave z govorom ali druge primanjkljaje, pri vključevanju – denimo v delovno okolje – potrebujejo posebno podporo.

Prav zato v Centru za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava s projektom Program dodatnega usposabljanja spoznavamo različne poklice, pridobivamo različne izkušnje na delovnem mestu in razvijamo močna področja in interese.

Mentorji različne aktivnosti pripravijo tudi v centru: učenci skrbimo za kokoši in kokošnjak, vrt in zelišča, pripravimo zeliščno sol, različne čaje, čistimo okolico, skrbimo za ločevanje odpadkov, fotografiramo, pripravljamo razglednice o Vipavi, fotografsko razstavo, snemamo film. 

Kako pa projekt doživljamo učenci?

V tem šolskem letu pri projektu hodim v službo kar v dve podjetji. Dvakrat na mesec grem v Avtohišo Lavrenčič. Tam čistim avtomobile in obiščem mehanično delavnico, kjer mi mehaniki pokažejo dele avtomobilov. Dvakrat na mesec pa grem skupaj s sošolko Leo v podjetje TAXA. Tam spoznavam pisarniško delo: kopiram in natisnem račune in druge dokumente, jih spenjam in zlagam v registrator, vlagam dokumente v ovojnice, vnašam podatke v  računalnik. Moje najljubše delo pa je uničevanje dokumentov. Pri dejavnostih odlično delam in druge spodbujam, da je delo čim prej opravljeno. Na koncu pa rada popijem kakšno kavico.

Mateja
Ko Mateja ne uničuje dokumente, sesa avtomobilske preproge. Foto: Špela Sluga
Ko Mateja ne uničuje dokumentov, sesa avtomobilske preproge. Foto: Špela Sluga

Tudi v tem šolskem letu sem vključena v projekt PDU. Letos pa ne hodim več delat v podjetje TAXA, ampak hodim v Lavričevo knjižnico Ajdovščina. Gospa Marija nas vedno prijazno sprejme in pripravi delo. Velikokrat urejam slikanice po abecedi, najraje pa opremljam knjige za odpis: v knjigo dam žig z napisom ODPISANO in z datumom odpisa, na zadnjo platnico pa nalepim nalepko z napisom ODPISANO GRADIVO. Vem, da je zame dobro, da poskusim kaj novega izven centra, zato se potrudim, da na delo odhajam čim bolj dobre volje. Zelo rada drugim povem o svojih doživetjih. Najbolj je zanimivo takrat, ko naju z mentorico Adrijano preseneti dež ali burja.

Maruša

Te izredne razmere, ko naše šole samevajo in ne moremo nadaljevati našega dela niti pri delodajalcih niti v centru, so nas postavile pred izziv, da iščemo nove poti pridobivanja delovnih in drugih izkušenj kar v domačem okolju.

Že pridno sodelujemo, ustvarjamo in čakamo, da pokažemo, česa vse se bomo v tem času naučili, spoznali in doživeli.

Da bi le bili vsi zdravi!

Mateja Hudorovič in Maruša Mekina ter mentorica Adrijana Lampe Mikuž, CIRIUS Vipava

***

Centru za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava od leta 2017 izvajajo projekt Program dodatnega usposabljanja, ki ga sofinancirata Republika Slovenija (Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport) in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. Vanj so vključeni učenci iz prilagojenega izobraževalnega programa z nižjim izobrazbenim standardom in iz posebnega programa vzgoje in izobraževanja. Stari so od 14 do 26 let. 

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.