Časoris
Biljard sem prvič igral v počitniškem varstvu, ko sem bil star 7 let. Takrat sem spoznal veliko prijateljev in svojega sedanjega trenerja. Vir: Pixabay
Biljard sem prvič igral v počitniškem varstvu, ko sem bil star 7 let. Takrat sem spoznal veliko prijateljev in svojega sedanjega trenerja. Vir: Pixabay

Moja zgodba o biljardu

Živjo. Jaz sem Svit in treniram biljard.

Verjetno se nekateri sprašujete, kaj je biljard? Biljard je šport s petnajstimi kroglami, različnih števil in barv. Za njegovo igranje potrebuješ samo biljardno palico in kredo.

Poznamo tri osnovne kategorije biljarda: osmico, devetico in desetico. Pri osmici je cilj zadeti vse svoje krogle in potem še osmico. Pri devetici je cilj, da po vrsti zadeneš krogle od 1 do 9. Desetica ima skoraj enaka pravila kot devetica, samo da je 10 krogel.

Biljard sem prvič igral v počitniškem varstvu, ko sem bil star 7 let. Takrat sem spoznal veliko prijateljev in svojega sedanjega trenerja Mitjo Gradišnika.

Ko sem slišal, da gredo tja tudi moji najboljši prijatelji, sem pomislil, da bi šel tudi jaz. Na svojem prvem turnirju sem se imel zelo dobro. Že takrat sem nekoga premagal s 4 : 3. Bil sem zelo vesel.

Pri biljardu mi je najbolj všeč, da se lahko družim s prijatelji in da se počutim sproščeno – plus, ko zadenem kakšen zelo težek udarec, sem zelo zadovoljen.

Ko sem bil pred kratkim peti na državnem članskem prvenstvu, sem bil zelo vesel in zadovoljen. Prvo igro sem dobil s 7 : 2. To mi je dalo še več samozavesti.

Nato sem igral proti svojemu trenerju in izgubil s 7 : 2.

Potem je šlo na vse ali nič. Če zmagam, grem v četrtfinale, če izgubim, sem izpadel. Bila je napeta bitka, rezultat je bil 6 : 6. Bil sem živčen kot še nikoli. Nato je nasprotnik zgrešil sedmico in bil sem na potezi.

Zgrešil sem, a se je bela krogla odbila tako, da je nasprotnik ni mogel zadeti. Nato se ni dotaknil te krogle in belo kroglo sem lahko postavil na katero koli mesto na mizi.

Svit Pavlinjek. Vir: Osebni arhiv
Vir: Osebni arhiv

Zadel sem vse krogle do konca in zmagal. Vsi so planili name in me objeli. Bilo je odlično. Šele nato sem ugotovil, da sem se uvrstil v četrtfinale.

Nato sem v četrtfinalu izgubil, a še vseeno sem bil zelo vesel in nisem se vznemirjal, da sem izgubil.

Biljarda ne bi začel trenirati brez prijateljev in učitelja, še posebej pa ne brez mojega starejšega brata Lovra. To je moja zgodba o biljardu.

                                        Svit Pavlinjek, 5. razred, Osnovna šola Ketteja in Murna Ljubljana   

***

Želiš deliti svojo zgodbo z nami? Piši nam na urednik@casoris.si. Z veseljem jo bomo prebrali in objavili.

                                                   

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.