fbpx
Časoris
Poklic pevke je zelo zahteven, če ga želiš dobro opravljati. Vir: Pixabay
Poklic pevke je zelo zahteven, če ga želiš dobro opravljati. Vir: Pixabay

Moja poklicna prihodnost: Zoya Dora bi izbrala petje

Izbira poklica je ena najpomembnejših, a tudi najbolj strašnih odločitev.  

Kaj sploh je poklic? Velikokrat razmišljam o tem vprašanju.

Večina ljudi bi na to vprašanje odgovorila nekako takole: »Poklic je opravljanje dela, pri katerem zaslužim za preživetje.«

Sama bi na to vprašanje odgovorila takole: »Poklic je možnost, ponujena vsakemu človeku, da se odloči, na kakšen način bo spremenil svet oziroma življenje ljudi.«

Sprva se ta odgovor lahko zdi malo nenavaden – skoraj nor … Ko pa si ga razložimo, nam vse postane jasno. 

Vzemimo za primer poklic smetarja. Pri smetarjih nam velikokrat pride na pamet, da ti ljudje nimajo izobrazbe in opravljajo to delo, ker je to edino delo, ki jim ga je uspelo dobiti. Se pravi, da v bistvu podcenjujemo smetarje.

To ni prav! Ne smemo pozabiti, da so prav smetarji tisti, ki čistijo naš nered in našo umazanijo po ulicah Ljubljane, Slovenije, Evrope in celo celega sveta. Smetarji so tisti, ki skrbijo, da je naša Ljubljana zelena, ne pa siva. In tako kot smetarji s čiščenjem ulic skrbijo za lepšo okolico za nas ljudi, vsak, ki izbere nek poklic, najde nov način, s katerim bo spremenil svet. Meni je to prečudovita misel.

Imaš v zvezi z izbiro poklica skrbi, pričakovanja? Katera znanja in veščine meniš, da potrebuješ pri izbiri poklica? Katere poti do poklica so pomembne zate? Razmišljaš o tem, kateri bodo poklici prihodnosti? Kje boš opravljal poklic: doma v Sloveniji, v Evropi ali kje drugje v svetu?

V radijski oddaji Hudo! bodo v soboto, 18. aprila, od 9:05 do 11:00 govorili o poklicni prihodnosti mladih. Če imaš mnenje, predlog, se javi v oddajo.

Otroški parlament, ZPMS

Sama imam veliko hobijev in prav z vsakim bi se rada ukvarjala vse svoje življenje. To na veliko žalost ni možno, ker jih je preveč. Kako torej izbrati poklic?

Izhajati bi morali iz veselja in čiste ljubezni do poklica.

Sama veliko pojem. Vedno pojem. Pod tušem, med delanjem naloge, med sprehodi, včasih še celo med spanjem. In če bi me danes kdo vprašal, kaj bi rada bila, in bi mu morala odgovoriti s čisto prepričanostjo, da me ta poklic najbolj veseli, bi izbrala petje.

Zoya Dora Beus. Vir: Osebni arhiv
Zoya Dora Beus. Vir: Osebni arhiv

Vem, da je petje zelo težka dejavnost, če jo želiš opravljati dobro. Kadar sem bodisi potrta bodisi vesela bodisi zmedena, v srcu vem, da bom v petju vedno našla uteho, da me bo petje vedno pomirilo ali pa me še dodatno razveselilo.

Menim, da bi se človek pri izbiri svojega poklica moral počutiti tako, da bi ga poklic – ne glede na dane okoliščine – vedno razveseljeval, pomirjal in najbolj pomembno dopolnjeval!

Zdi se mi, da se pri izbiri poklica starši ne bi smeli vmešavati. To je odločitev vsakega posameznika; vsak se mora pogovoriti s seboj in biti prepričan v svojo odločitev.

Velikokrat starši vztrajajo, da njihov otrok, ki zelo rad riše in zelo dobro riše, ne sme na srednjo oblikovno šolo, temveč mora na gimnazijo. To ni prav. S tem se lahko otroku uničijo sanje, želje in pa veselje do risanja. To lahko pripelje do problemov kasneje v življenju, saj otrok pri odločitvi ni imel glasu in je moral izbrati nekaj, kar so si želeli njegovi starši, ne on.

To je pravica, ki je starši in vsi ostali v procesu odločanja pri izbiri poklica ne bi smeli jemati mlademu človeku.

In nobenega poklica ne smemo podcenjevati, saj je vsak pomemben za spremembo sveta v še lepši kraj.

Če si morda zamudil priložnost, imej v mislih, da nikoli ni nič prepozno. Izbira poklica je tako zelo pomembna, da mora to odločitev definitivno sprejeti vsak sam!

Zoya Dora Beus, 8. a, OŠ Ledina Ljubljana

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly sunny
24°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa