Časoris
Jubilejnega srečanja mladih parlamentarcev in parlamentark v ZPMS tokrat niso izpeljali v dvorani, temveč je razprava potekala preko spletne platforme OPIN.Me. Vir: Pixabay
Jubilejnega srečanja mladih parlamentarcev in parlamentark v ZPMS tokrat niso izpeljali v dvorani, temveč je razprava potekala preko spletne platforme OPIN.ME. Vir: Pixabay

Moja poklicna prihodnost: Vse življenje kujemo prihodnost

Tema letošnjega 30. otroškega parlamenta je bila moja poklicna prihodnost.

Na občinskem in medobčinskem parlamentu smo letos o temi že razpravljali, a zaradi ukrepov v zvezi z novim koronavirusom jubilejnega srečanja mladih parlamentarcev in parlamentark tokrat nismo izpeljali v dvorani, temveč je razprava potekala kar preko spleta.

S svojimi predlogi, idejami in mislimi smo lahko sodelovali na spletni platformi OPIN.ME ter tako izrazili svoja mnenja. 

Vesna Marčič. Vir: Osebni arhiv
Vesna Markič. Vir: Osebni arhiv

Tema letošnjega otroškega parlamenta je zelo dobrodošla med mladimi. Morda je bolj pritegnila pozornost učencev kot katera druga tema v preteklih letih.

Prvih devet let šolanja se še razvijamo. Odkrivamo svoje talente, nagnjenja in zanimanja. Pri nekaterih učencih se to močno kaže na šolskih področjih, kot so matematika, slovenščina. Ostali otroci pa so talentirani za stvari, ki jih v šoli ne morejo jasno izraziti. Šole imajo nekaj učencev, ki jim pravijo nadarjeni, a gotovo bi jih bilo še več, če bi znali odkrivati tudi ostale, ravno tako pomembne talente. 

Srednje šole so ponavadi bolj intelektualno usmerjene. Imamo gimnazije, ki so usmerjene v družboslovje ali naravoslovje. V Sloveniji poznamo tudi več poklicnih šol. Vsaka od teh šol ima posebno nagnjenje, gimnazijci in srednješolci imajo več skupnih lastnosti, ki jih posledično tudi bolj povežejo. Te gimnazije so že nekako usmerjene v dijakovo prihodnost, imamo pa tudi različne gimnazije za dijake, ki morda še nimajo jasnih ciljev ali pa so se odločili za to vrsto šolanja iz drugih razlogov. 

Po uspešni maturi se vpišemo na fakultete, ki so lahko tudi akademije. Imamo široko izbiro, večina slovenskih fakultet deluje pod okriljem Univerze v Ljubljani, prav tako pa sta univerzi še v Mariboru in na Primorskem. Te imajo tudi svoje spletne strani, kjer se lahko dodatno izobrazimo o fakulteti po našem okusu.

Učimo se celo življenje, kujemo svojo prihodnost.  

Vesna Markič, 8. razred, OŠ Brezovica pri Ljubljani

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.