Časoris
Poklic preteklosti: urar. Vir: Pixabay
Poklic preteklosti: urar. Vir: Pixabay

Moja poklicna prihodnost: Lukas je prepričan, da se za vsakogar najde pravi poklic

Kot že vemo, so poklici z nami od začetka našega življenja. Za nas so zelo pomembni. Z delom dobimo denar, s katerim preživljamo naš vsakdan. Res pa je, da se poklici skozi čas spreminjajo. 

Nekateri izumirajo, medtem ko drugi cvetijo in čakajo, da pridejo do razcveta.

Svet se spreminja in z njim se spreminja tudi naše delo. Tehnologija se razvija. Nekateri poklici, ki so jih posamezniki včasih opravljali, so danes izginili, saj so predmete nadomestile naprave. Tak primer je poklic urarja.

Lukas Martinjaš. Vir: Osebni arhiv
Lukas Martinjaš. Vir: Osebni arhiv

Poklic urarja je bil včasih zelo cenjen poklic. Kadar se je komu pokvarila ura ali pa z njo ni bilo vse v redu, je bil urar tisti, h kateremu so se njeni uporabniki lahko zatekli. Danes pa, zaradi modernizacije, tega poklica skoraj več ni. Morda lahko kje najdemo urarja, vendar je to zelo redko. Danes imamo pametne telefone ali pametne ure, s katerimi nimamo veliko težav. 

Še en primer je prižigalec luči. Včasih ljudje niso mogli prižgati luči s pritiskom na stikalo. Prižigalec luči je hodil po mestu in prižigal luči. Vsi so ga cenili, saj brez njega ni bilo razsvetljave. 

To sta samo dva poklica, ki sta skoraj oziroma popolnoma izginila. Tudi danes poznamo različne poklice, za katere ne vemo, ali bodo prisotni v bližnji in daljni prihodnosti. 

Glede na hitrost razvijanja tehnologije lahko sklepamo, da bo večina poklicev prihodnosti povezanih s tehnologijo. Morda bo veliko poklicev tudi v drugih panogah. Ali pa ne bo več potrebno delati, saj nas bodo nadomestili roboti. Nemara bodo vsi delavci lahko delali od doma. 

Ne moremo natančno predvideti, kakšni bodo poklici in kako se bodo izvajali. Vse, kar lahko naredimo, je, da sklepamo. Ampak do takrat bomo morali še nekoliko počakati. 

Zaenkrat stvari ostajajo takšne, kot jih poznamo, in tako mi je všeč. Poklicev je za izbiro res veliko in za vsakega izmed nas se zagotovo najde tisti pravi.

Lukas Martinjaš, 9. razred, Osnovna šola Sečovlje

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
22°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.