Časoris
Blažka Kodrič bi poklic opravljala v Sloveniji. Vir: Pixabay
Blažka z veseljem odkriva nove kraje, a dom je le dom. Vir: Pixabay

Moja poklicna prihodnost: Blažka želi ostati doma

Dandanes lahko svoj poklic opravljamo tudi v tujini.

Zdi se mi, da se čedalje več ljudi odloča za to, ker si želijo poiskati boljše, udobnejše in razkošnejše življenje, in mislijo, da ga bodo našli v tujini.

Nekaterim uspe, drugim ne. Prepričana pa sem, da je pri vsakem človeku eden od razlogov za odhod v tujino tudi želja po nabiranju novih izkušenj, spoznanj in širjenju obzorja. 

Nič nimam proti tujini, saj se mi zdi, da je to priložnost, ki ti lahko spremeni življenje. Prepričana sem, da se naučiš veliko novega, spoznaš nove kulture in najpomembnejše, da spleteš nove vezi in prijateljstva.

Obstaja tudi temna plat. To ni odločitev, ki bi jo sprejel z danes na jutri.

Veliko je pomislekov in vprašanj, ki jih je potrebno pretehtati, npr. koga boš zapustil, a bo po tvoji vrnitvi (če se vrneš) vse enako kot prej, ali sem finančno zmožen oditi v tujino (stroški stanovanja, prevoza …), se bom lahko našel v novem okolju, a dovolj dobro poznam jezike (menim, da je za odhod v tujino pomembno znati vsaj dobro angleško, da se lahko normalno sporazumevaš).

V tujini si vedno tujec. Tudi če spleteš razna prijateljstva in nove vezi, ne boš nikoli vedel toliko o tujini kot o domu.

Saj te tudi v Sloveniji vsi ne sprejmejo, ampak vsi vemo, da ljudje zares težko sprejemamo drugačnost, kar se v tujini verjetno še bolj opazi. Samo na nas je, kako se na to oziramo in koliko nam to pomeni.

Blažka Kodrič. Vir: Osebni arhiv
Blažka Kodrič. Vir: Osebni arhiv

Potem je tukaj še delo doma, v Sloveniji. Sama bi se raje odločila za to možnost.

Z veseljem odkrivam nove kraje, in to bi rada počela tudi v prihodnosti, a menim, da je dom le dom in da je pomembno, da poskušamo tudi Slovenci prispevati k razvoju države.

Menim, da se lahko tudi sama izobrazba v Sloveniji kosa z izobrazbo v tujini. Ponujenih je ogromno šol, za katere se odločamo. Mislim pa, da ne glede na to, kje se boš šolal, doma ali v tujini, nikjer ne boš uspel brez vztrajnosti in potrpežljivosti.  

Če primerjamo gospodarstvo v Sloveniji z gospodarstvom v Švici, opazimo razliko. Ampak zakaj se ne bi potrudili, ostali doma in poskušali nekaj narediti na tem področju?

Vse stvari v življenju se gibljejo samo v eno smer: naprej. Svet se razvija, odkrivajo se nove stvari in menim, da ima pri tem mladina veliko vlogo.

Prav mi smo tisti, ki lahko še veliko prispevamo k razvoju raznih stvari in boljšemu načinu življenja. Res je, da enemu človeku ne bo uspelo, a skupaj smo močnejši. Vsako stvar, tudi če je popolna, je mogoče nadgraditi, to ne pomeni, da moramo biti z vsako stvarjo nezadovoljni, ampak da se moramo za stvari potruditi in na njih pustiti vtis.

Nikoli ne vemo, kaj bo prinesla prihodnost, ali bomo imeli družino ali ne, kam nas bo življenje popeljalo. Sama sem prepričana, da želim narediti (sami mi ne bo uspelo, ampak skupaj zmoremo več) svet boljši; nekaj nadgraditi in se potruditi, pustiti vtis in narediti nekaj takega, da bo prihodnost še svetlejša, kot je sedanjost.

Kakor koli se bo kdo odločil, je njegova stvar. Nikogar ne obsojam ali mu govorim, kaj naj stori, vse je namreč odvisno od samega človeka in njegovih vrednot.

Zapomniti pa si moramo, da kakor koli se bo kdo odločil, ga je potrebno podpreti in mu stati ob strani, saj je to tisto, kar ljudje najbolj potrebujemo.

Če padeš, se pobereš, in to je prav. Zakaj bi obupali v trenutku, če ne vemo, kaj nam bo prinesla prihodnost. Vsi smo ljudje, ki sprejemamo dobre in slabe odločitve, pa čeprav niso vse najboljše, se iz čisto, čisto vsake nekaj naučimo.

Blažka Kodrič, 8. razred, OŠ Cerklje ob Krki

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.