Časoris

EU si ti, Evropska unija smo mi vsi

Kaj imajo skupnega članica zbora Carmen manet, strokovnjak za kriptovalute, prostovoljka, študent, tujka, ki živi v Sloveniji, strokovnjak za razpise, aktivni evropski državljan in vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji?

V soboto bodo vsi nastopili kot zanimive knjige v človeški knjižnici in z bralci delili svoje izkušnje z Evropsko unijo.

Dogodek pripravljajo v informacijski točki Europe Direct Gorenjska skupaj z Mestno knjižnico Kranj.

Tokrat ne bo govora o politikah Evropske unije in zakonodaji, temveč o bolj zabavnih vidikih Evropske unije, napovedujejo.

  • Kako je zmagati na Evrovizijskem zboru leta?
  • Kako je študirati v tujini?
  • Kako je kot tujec živeti v Sloveniji?
  • Kako je živeti v drugi državi Evropske unije?
  • Je mogoče dobiti evropska sredstva za uresničevanje svoje poslovne ideje in ali je to res tako enostavno?
  • Kaj dela vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji?

»To je del kampanje ‘EU si ti’, s katero poskušamo državljanom približati tista področja delovanja Evropske komisije, ki so v določenem letu posebej izpostavljena. Lani so bili v ospredju begunci, letos pa denimo 60. obletnica Rimske pogodbe, 30. obletnica programa Erasmus+ in predstavitev solidarnostne enote. Ko smo se spraševali, kako vse to povezati, smo se domislili, da bi pripravili dogodek v obliki žive knjižnice, saj je bila Živa knjižnica v Kranju vedno dobro sprejeta,« pripoveduje vodja točke Nives Justin.

 

Kdo je Europe Direct Gorenjska?
Nives Justin. Foto: Sonja Merljak/Časoris
Nives Justin. Foto: Sonja Merljak/Časoris

Nives Justin je 32-letna politologinja. Na informacijski točki Europe Direct Gorenjska se je zaposlila pred petimi leti.

»To je bil eden mojih prvih projektov in v njem sem se ogromno naučila. Prepotovala sem vso Evropo in povsod naletela na super ljudi. Tudi v ostalih točkah ED v Sloveniji imam super družbo. Res se imamo fajn.«

Nives Justin rada potuje in zelo jo veseli, če spozna nove ljudi. V vsaki državi, ki jo obišče, se trudi, da bi se naučila nekaj novih besed. »To mi daje novo znanje in omogoča, da lažje opravljam svoje delo.«

Dobro se spominja, kako se je Slovenija osamosvajala, pa tudi, kako se je pridruževala EU. »Mladi, ki so že polnoletni, so se rodili v Sloveniji. Ne spominjajo se, kako je bilo, ko še nisi mogel brezskrbno potovati ali študirati v tujini. Zanje je to samoumevno. EU nam je veliko dala, zato menim, da bi moral vsak državljan prispevati, da bo življenje v Evropski uniji lepše in boljše.«

Začnemo lahko že doma, pravi, s tem da ločujemo odpadke, se vozimo s kolesom ali hodimo peš, da skrbimo za prijateljske odnose med sabo in ljudmi v sosednjih državah.

A kako bodo državljani razumeli, zakaj je zanje pomembno tudi nekaj tako suhoparnega, kot je obletnica Rimske pogodbe?

Spoznavam EU. Viri: ED Gorenjska
Spoznavam EU. Viri: ED Gorenjska

»S podpisom Rimske pogodbe se je rodila Evropska unija,« pojasnjuje Nives Justin. »Zelo zanimivo je pogledati, kaj se je zgodilo od takrat do danes. Včasih pozabimo,da včasih nismo mogli potovati brez potnega lista, kot zdaj lahko počnemo po schengenskem območju, da nekoč nismo imeli vseevropske zdravstvene izkaznice ali da nismo mogli študirati in delati v tujini. A ko se pogovarjamo o tem, kaj dobrega nam je dala Evropska unija, vedno znova pridemo do tega, da je njen najpomembnejši dosežek mir. Od podpisa pogodbe v Evropski uniji ni bilo vojne, in to je najbolj pomembno.«

Najbrž pa ne bodo mogli mimo nedavnih dogodkov v Kataloniji, ko je španska policija z nasiljem poskusila preprečiti katalonskim volivcem, da se izrečejo na referendumu o samostojnosti te dežele?

»Evropska unija se ne more vtikati v notranje zadeve držav članic in se postavljati na eno ali drugo stran. Mislim pa, da bi morali vsi državljani in voditelji Evropske unije obsoditi nasilje, ki se je zgodilo. Kaj takega se ne bi smelo zgoditi nikjer na svetu niti v EU. Edini način za reševanje sporov je pogovor,« poudarja Nives Justin.

 

Pet kratkih EU vprašanj

Kateri evropski jezik ji je najbližji? Angleščina, ker jo najbolje govorim, in nemščina, ker mi je v izziv. Nekoč sem jo govorila tekoče, zdaj sem jo malo pozabila.

Preselila bi se v … V večje mesto, kot sta London in Madrid. Madrid mi je zelo ljub, ker so temperature vedno nad petnajst stopinj, ker se v njem prepletata staro in novo, ker so ljudje prijazni in hrana okusna, ker mi je španščina lepa.

Če bi šla na potovanje, bi šla … Na Malto, ker je že nekaj časa na seznamu, a še ni prišla na vrsto.

Kaj ji najbolj predstavlja Evropo? Evropo simbolizirajo ljudje, njihovi različni jeziki in običaji. Vsi smo danes sosedje.

S katerim Evropejcem bi naredila selfi? Z Goranom Dragićem.

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.