Časoris

Če ni miru, ne moremo potovati niti se šolati

Znanost je lahko zabavna. Ne verjamete? Prepričajte se na Evropski noči raziskovalcev, ki se bo tako kot vsako leto odvila zadnji petek v septembru.

Po vsej Evropi in tudi po Sloveniji si boste otroci lahko ogledali zabavne znanstvene eksperimente in spoznavali, kaj počnejo raziskovalci.

V informacijski točki Europe Direct Koper – Capodistria bodo pripravili poseben EU kotiček. Obiskovalci bodo lahko izvedeli marsikaj, kar je povezano z raziskovanjem v Evropski uniji.

»Otroci bodo spoznavali poklic raziskovalca in morda se bodo kasneje zanj tudi odločili,« pravi vodja točke Urška Vezovnik.

Za Evropsko unijo so raziskovalci in raziskave zelo pomembni. Skupaj z inovacijami so namreč gonilo gospodarstva.

 

Kdo je Europe Direct Koper – Capodistria?
Urša Vezovnik. Foto: Sonja Merljak/Časoris
Urša Vezovnik. Foto: Sonja Merljak/Časoris

Vodja informacijske točke Europe Direct Koper – Capodistria je Urška Vezovnik.

Triintridesetletni politologinji, specialistki za evropske študije, Evropa veliko pomeni, saj ji daje delo in je njen vir dohodka. »Omogoča mi kvaliteto življenja, ki mi ustreza,« pravi.

A še bolj kot to ceni njene vrednote. Med njimi na prvo mesto postavlja mir. »Brez miru ni ničesar; če ni miru, ne moreš študirati, ne moreš si ustvariti družine, ne moreš potovati, sobivati ali sodelovati. Ni vsega tistega, kar nas bogati.«

Vir: ED Koper - Capodistria.
Vir: ED Koper – Capodistria.

Opaža, da ljudje marsikdaj ne vidijo pozitivnih plati Evropske unije. »Na primer tega, da nam ob prestopanju meja ni treba pokazati dokumentov, da imamo enake potrošniške pravice kot drugi, da ni treba več plačevati stroškov gostovanja, ko v tujini uporabljamo pametne telefone. To so stvari, ki se zdijo samoumevne, a jih brez Evropske unije ne bi bilo. Morali bi se osredotočati nanje, namesto samo na zadeve, ki nas motijo.«

Program Erasmus+ je eden najuspešnejših programov Evropske unije, a prav na Obali, kjer deluje njihova informacijska točka, se nanj prijavi najmanj mladih. »Ne izkoristijo priložnosti, ki jih ponuja Erasmus+.  To niso samo študijske izmenjave, ampak tudi usposabljanja in Evropska prostovoljska služba. Ta mladim omogoča, da eno leto delajo v tujini in tako pridobijo delovne navade, obenem pa spoznajo sebe in druge kulture. To je res izjemna priložnost.«

Prostovoljci dobijo povrnjene stroške za pot in namestitev, prejmejo pa tudi žepnino.

Vir: ED Koper - Capodistria.
Vir: ED Koper – Capodistria.

Eni se za udeležbo odločijo, ker bi radi bolje spoznali državo, v kateri bodo preživeli eno leto, drugi, ker jih zanima točno določen projekt oziroma delo. Projekti so lahko zelo različni, pri nekaterih prostovoljci pomagajo v vrtcih, pri drugih skrbijo za okolje. V Grčiji pomagajo želvicam na varno, na Islandiji pa organizirajo in vodijo delovne tabore za vse tiste svetovne popotnike, ki si drugače ne bi mogli ogledati te države na severu Evrope.

Tudi Urška Vezovnik je nekoč kot prostovoljka v mladinski organizaciji leto dni preživela v Franciji. Takrat se je seznanila z različnimi mednarodnimi projekti in pridobila številne izkušnje. Po vrnitvi se je zaposlila v Kulturno izobraževalnem društvu PiNA, ki se je kasneje prijavijo na evropski razpis za informacijske točke Europe Direct, in tako se je tudi sklenil njen evropski prostovoljski krog.

 

Štiri kratka EU vprašanja

Najljubša evropska država: Slovenija, zagotovo. Ker sem Slovenka, ker se v Sloveniji dobro počutim in ker tukaj rada živim.

Če bi se preselila, bi se … Verjetno bi izbrala Italijo, ker poznam jezik, blizu so mi tudi kultura, hrana, klima.

Najljubši jezik: Italijanščina, tudi francoščino imam rada. Angleščino malo manj, čeprav jo moram govoriti zaradi službe.

Najljubša evropska znamenitost: Ostanki berlinskega zidu. Predstavljajo začetek nečesa lepšega, novega.

 

Slovarček

Inovacija je nov pojav, novost.

Gonilo je nekaj, kar povzroča, pospešuje dogajanje ali delovanje; gibalo.

 

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.