fbpx
Časoris
Kakovostno izobraževanje za vse. Vir: Adobe Stock
Vir: Adobe Stock

Mladinski natečaj: Kakovostno izobraževanje za vse

Ob mednarodnem dnevu človekovih pravic te Društvo za Združene narode (ZN) za Slovenijo v sodelovanju s Platformo Sloga vabi k sodelovanju na mladinskem natečaju na temo vključujočega izobraževanja, to je zagotavljanja enakih izobraževalnih možnosti vsem otrokom, tudi tistim iz ranljivih skupin.

Splošna deklaracija človekovih pravic med drugim določa, da je izobraževanje »usmerjeno k polnemu razvoju človekove osebnosti in utrjevanju spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Spodbuja razumevanje, strpnost in prijateljstvo med vsemi narodi in rasnimi ali verskimi skupinami ter podpira dejavnosti Organizacije združenih narodov za ohranjanje miru.«

Agenda Združenih narodov za trajnostni razvoj pa kot enega od ciljev trajnostnega razvoja določa kakovostno izobraževanje: »Do leta 2030 poskrbeti, da bodo vsi učenci pridobili znanje in spretnosti, potrebne za spodbujanje trajnostnega razvoja, tudi z izobraževanjem o trajnostnem razvoju in trajnostnem načinu življenja, človekovih pravicah, enakosti spolov, spodbujanju kulture miru in nenasilja, državljanstvu sveta ter spoštovanju kulturne raznolikosti in prispevka kulture k trajnostnemu razvoju.«

Globalno učenje lahko pomembno prispeva k pravičnosti in izkoreninjenju revščine v svetu.

Mladi lahko na tem natečaju s svojo fotografijo ali besedilom izrazite svoje vtise in razmišljanja o pomenu vključujočega izobraževanja, to je zagotavljanja pravice vsem otrokom do enakih izobraževalnih možnosti.  

Na natečaju lahko sodelujete mladi, stari od 12 do 29 let.

Razdeljen je na dva sklopa: literarni in fotografski natečaj.

Prva nagrada literarnega natečaja so brezžične slušalke EarPods, fotografskega natečaja pa tablični računalnik.

Rok za oddajo del je 6. januar 2021. S pripisom »Za natečaj ob dnevu ČP« in skupaj s prijavnico ga pošlji po e-pošti info@unaslovenia.org.

Romana

Dobnikar Šeruga rada potuje po vsem svetu. Spoznava nove kraje in ljudi in se vedno znova razveseli spoznanja, da smo prebivalci tega planeta zelo različni in vendar povsem enaki.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
20°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa