Časoris
OŠ Nazarje ima nadpovprečno velik odstotek pevcev med učenci. Foto: BGO
OŠ Nazarje ima nadpovprečno velik odstotek pevcev med učenci. Foto: BGO

Že v prvem razredu so okuženi z glasbo

Osnovna šola Nazarje je med manjšimi šolami v Sloveniji, a ima zagotovo nadpovprečno velik odstotek pevcev med učenci. A ne zato, ker bi bilo v Zgornjesavinjski dolini toliko otrok z dobrim posluhom, temveč ker zna učiteljica Katja Gruber v otrocih prebuditi ljubezen do glasbe.

»Glasba mi je vse in želim jo peti,« je začetek besedila znane pesmice otroških zborov in verjetno so jo kdaj zapeli tudi njeni učenci.

Učiteljica glasbeno umetnost poučuje že v prvem razredu in otroke že takrat skuša okužiti z glasbo.

»Izbiram preproste in zabavne pesmice s kakovostnimi besedili in dopadljivo melodijo. Kmalu malčki ugotovijo, da petje ni samo zabava, ampak je načrtno delo s ciljem, da na nastopih osrečimo sebe in druge,« pojasnjuje Katja Gruber, ki ji je lani strokovna komisija na državni ravni podelila nagrado na področju glasbenega delovanja.  

V zbor so vključeni tudi tisti s slabšim posluhom. Foto: BGO

V zboru lahko sodelujejo tudi tisti, ki imajo slabše pevske osnove. Zbor jih potegne in dvigne, dosežek skupine postane z malo truda tudi njihov dosežek.

»Ko pevci odraščajo in prehajajo v starejše pevske skupine, jih pritegnejo tudi sodelovanja na nastopih, razna domača in mednarodna tekmovanja. V spodbudo je tudi končni nagradni izlet za uspešne učence naše šole.«

Katja Gruber se drži načela, da morajo pevci začutiti njeno navdušenje, ko jim predstavi novo pesem.

»Večinoma sledijo mojim čustvom, ta jih pritegnejo bolj kot pesem sama. Venomer pa jim moram dajati povratno informacijo, kaj je v njihovi izvedbi dobro in kaj slabo.«

Ocenjevanje petja. Foto: BGO

Vsako leto poskuša biti tudi aktualna in iz nabora popularnih popevk izbere kaj tudi po njihovem okusu.

Mladi pevci so se sedaj vrnili v šolo, a tudi v času šolanja doma niso ostali brez petja. Učiteljica Katja Gruber jim je v spletno učilnico posredovala upevalne vaje.

»Mladinskemu in starejšemu otroškemu zboru sem posnela posamezne glasove ob spremljavi, da utrjujejo pesmi, ki smo jih vadili za tekmovanje. Upam, da jih bodo jeseni izpeljali, in se mi je zdelo prav, da tudi v koronačasih ne pozabijo vsega, kar smo se prej naučili.«

***

Ideje za šolsko ustvarjanje in primere dobre prakse pripravljamo v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport.

Če imate tudi na vaši šoli dejavnost, na katero ste ponosni, ki izstopa, navdihuje ali navdušuje, nam pišite na urednik@casoris.si in z veseljem jo bomo predstavili.

Barbara

Gradič Oset obožuje knjige in rada zapisuje zgodbe ljudi. Je neverjetno svetlogleda oseba, tudi ko je črna noč. Posebej je navdušena, kadar lahko svet gleda z visokih hribov.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
20°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.