Časoris
V knjigah je zbran ogromen zaklad. Vir: Adobe Stock
V knjigah je zbran ogromen zaklad. Vir: Adobe Stock

Zakaj je koristno brati?

Hej, Časorisovke in Časorisovci!

Kako ste preživeli počitnice? In kakšen je bil skok v novo šolsko leto? Upamo, da je za vami čudovito poletje in da ste si nabrali dovolj energije za vse domače naloge in učenje, ki je pred vami.  

Te dni kar pogosto govorimo in pišemo o pomenu branja. 8. september je namreč mednarodni dan pismenosti. Pri nas, v Sloveniji, kjer je osnovnošolsko izobraževanje obvezno in dostopno vsakomur, se nam zdi samoumevno, da znamo vsi brati in pisati. Vendarle pa je na svetu kar 750 milijonov ljudi nepismenih.

Zakaj je koristno brati? Ne le zato, ker so knjige zakladnica znanja in si z branjem širimo obzorja. Branje koristi tudi našemu zdravju, saj prebuja možgane, spodbuja empatijo, znižuje tveganje izgube spomina, sprošča, pripomore k dobremu počutju in še in še.

Ne pozabite torej vsak dan prebrati tudi kaj zase, za svojo dušo, kot radi rečemo. V družbi s knjigo vam ne bo nikoli dolgčas, nasprotno, saj bogati domišljijo in odgovori na marsikatero vprašanje.

Ob knjigi in o njej se lahko tudi prijetno pogovarjate s prijateljicami in prijatelji. Morda jo celo skupaj preberete. In veste, kaj je še dodaten čar? Nikoli ne boste mogli prebrati vseh. Toliko jih je. 

Walt Disney je nekoč zapisal: »V knjigah je zbran večji zaklad, kot v piratski votlini na Otoku zakladov.«

Vabljeni na knjižne pustolovščine. Pobrskajte po domačih knjižnih policah ali pa si privoščite brskanje med knjižnimi policami v knjižnici.

Zelo veseli bomo, če boste vtise o prebranih knjigah delili z nami. Tako o tistih, ki vas bodo prevzele, kot tudi o tistih, ki vam ne bodo všeč. 

Lepo se imejte in prijetno branje vam želimo!

MIZŠ

Novice z ministrstva za izobraževanje ekipa sodelavcev ministrstva pripravlja, posreduje ali omogoča za bralce Časorisa.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly cloudy
3°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.