Časoris
Na straneh časopisa je predvsem veliko dobre volje. Vir: Arhiv šole
Na straneh časopisa je predvsem veliko dobre volje. Vir: Arhiv šole

Trice novice, izredni časopis izjemnega razreda v posebnih časih

Če se že ne moremo srečati v živo, je včasih dovolj, da se srečamo preko drugih kanalov, so si rekli tretješolci z OŠ n. h. Maksa Pečarja iz Ljubljane.

V času karantene so ustvarili Trice novice, razredni časopis, ki jim je omogočil, da so se družili tudi takrat, ko so se šolali doma.

Časopis ima za zdaj tri izdaje. Vir: Arhiv šole

»Časopis je bila spodbuda otrokom, da niso pozabili na sošolce in stvari, ki jih družijo,« je razložila mama ene od tretješolk Petra Peterka, ki je časopis sestavljala z možem Matejem Praprotnikom.

Na začetku sta imela nekaj dvomov, ali se bodo učenci sploh odzvali. Na srečo ni bilo težav.

»Ko sva sestavila prvo številko, je bilo jasno, da bo naslednja še boljša. Otrokom je bilo v veselje videti, kako nastaja časopis z njihovo vsebino.«

Posebnost časopisa, ki je imel tri številke, je tudi, da so vanj vključili vse generacije, kajti šolanje na daljavo je vključevalo tudi starše, prek različnih komunikacijskih kanalov pa tudi stare starše.

»Brez staršev, ki so imeli tudi čisto uredniške naloge, časopisa ne bi bilo. Ker so bili stiki omejeni, je bil časopis tudi lepo darilo za babice in dedke. Kot so pisali v pismih bralcev, so bile to zanje najboljše novice. Otroci povezujejo generacije in časopis to odraža.«

Otroci so se za časopis lotili raznih projektov: izdelovali so avtomobile, avtomate za bombone, risali stripe in čudovite ilustracije.

V intervjujih so tudi razkrili, kako razmišljajo o pandemiji.

»V pogovoru z razredničarko smo na primer izvedeli, kako je prišla na šolo. V časopisu so tudi potopisi, šale, uganke in razstave. Na straneh je predvsem veliko dobre volje.«

Otrokom je bilo v veselje videti, kako nastaja časopis z njihovo vsebino. Vir: Arhiv šole

Bistvo časopisa je bilo povezovanje razreda v času, ko so bili otroci razpršeni.

»Učiteljica je povedala, da je odkrila talente otrok, za katere sploh ni vedela. Vsi smo bili pozitivno presenečeni. Dodana vrednost je tudi dokument časa, ki opisuje nenavadno obdobje v naših življenjih in ga bodo otroci lahko brali tudi, ko bodo starši. Nenazadnje, naš časopis ni povezal le naših otrok, ampak na nek način tudi nas, starše,« je zaključila Petra Peterka.

***

Ideje za šolsko ustvarjanje in primere dobre prakse pripravljamo v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport.

Če imate tudi na vaši šoli dejavnost, na katero ste ponosni, ki izstopa, navdihuje ali navdušuje, nam pišite na urednik@casoris.si in z veseljem jo bomo predstavili.

Barbara

Gradič Oset obožuje knjige in rada zapisuje zgodbe ljudi. Je neverjetno svetlogleda oseba, tudi ko je črna noč. Posebej je navdušena, kadar lahko svet gleda z visokih hribov.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.