Časoris
Kodeks sožitja, zvezek in čokolada. Vir: Arhiv ŠCC
Kodeks sožitja, zvezek in čokolada. Vir: Arhiv ŠCC

Šola, kjer se s kodeksom, ki je kot Mojzesova tabla, širi pozitivna energija

Kadar so v razredu ali športni ekipi dobri medosebni odnosi, je počutje v skupini boljše, prav tako vsi bolje opravijo svoje obveznosti.

Na celjski srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije so zato pred leti pripravili poseben kodeks sožitja, s katerim jim je uspelo na šoli vzpostaviti višjo stopnjo sodelovanja in dobrega počutja.

Poleg obsežnejše različice kodeksa so pripravili tudi deset pravil, ki jih spremljajo v šolskih prostorih in opozarjajo na pomen ohranjanja vrednot. Vir: ŠCC
Poleg obsežnejše različice kodeksa so pripravili tudi deset pravil, ki jih spremljajo v šolskih prostorih in opozarjajo na pomen ohranjanja vrednot. Vir: ŠCC

Ta velja tudi v posebnih, koronačasih, ko šolsko delo poteka na daljavo.

Spoštovanje sebe in drugih, strpnost, sprejemanje drugačnosti, poštenost, iskrenost, zavračanje nasilja, uporaba bontona, kakovostno opravljanje dela … To so odlike človeka, ki bi ga vsi imeli za sošolca ali prijatelja.

Na Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije Celje so se odločili, da želijo imeti na šoli čim več takšnih pozitivnih dijakov.

V šolskem letu 2012/2013 je vodstvo šole pripravilo Kodeks sožitja, to je etični kodeks šole, v katerega je vključilo dijake, starše in učitelje.

»Pravila so v kodeksu oblikovana tako, da pomagajo pri navezovanju in ohranjanju stikov ter nas usmerjajo k odgovornosti, medsebojnemu spoštovanju, miroljubnemu sožitju in predanosti dobremu,« je razložila ravnateljica šole Simona Črep.  

Predstavniki razreda na začetku leta svečano podpišejo kodeks. Vir: Arhiv ŠCC
Predstavniki razreda na začetku leta svečano podpišejo kodeks. Vir: Arhiv ŠCC

Predstavniki oddelčnih skupnosti prvih letnikov, predstavnik učiteljev ter ravnateljica vsako leto podpišejo listino, ki jih zavezuje k spoštovanju pravil kodeksa. Slavnostni podpis pripravijo na Starem gradu.

Svojo izkušnjo je šola širila tudi v mednarodni prostor. Leta 2015 sta jo k sodelovanju povabili srednji šoli iz Splita in Novega Sada. Nekaj posnemovalcev ima šola tudi v Sloveniji.

»Kodeks sožitja je, kot že njegova grafična podoba pove, svetilnik, ki lahko bivanje na šoli naredi boljše in produktivnejše. Kot Mojzesova tabla tudi kodeks narekuje vrline, s katerimi lahko dijaki živimo tudi v svetu po srednji šoli,« je o kodeksu še pred koronačasi pripovedal dijak šole Vid Palčnik.

***

Ideje za šolsko ustvarjanje in primere dobre prakse pripravljamo v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport.

Če imate tudi na vaši šoli dejavnost, na katero ste ponosni, ki izstopa, navdihuje ali navdušuje, nam pišite na urednik@casoris.si in z veseljem jo bomo predstavili.

Barbara

Gradič Oset obožuje knjige in rada zapisuje zgodbe ljudi. Je neverjetno svetlogleda oseba, tudi ko je črna noč. Posebej je navdušena, kadar lahko svet gleda z visokih hribov.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.