Časoris
Dijaška trgovina. Vir: Šolski center Velenje
Dijaška trgovina. Vir: Šolski center Velenje

Šola, kjer imajo dijaki svojo trgovino in kjer oblačila na novo zaživijo

Velenjski dijaki imajo na šoli posebno učilnico, ki so jo spremenili v trgovinico.

V njej nekaj ur na teden prodajajo rabljena oblačila. S prostovoljnimi prispevki polnijo šolski sklad, s pomočjo katerega lahko pomagajo otrokom iz socialno šibkejših družin.

V času neizmernega potrošništva se mladi tako učijo, da je mogoče stara oblačila preoblikovati in jih narediti ponovno uporabna in modna.

Šola za storitvene dejavnosti, ki deluje v sklopu Šolskega centra Velenje, pa dijakom s tem obenem omogoča, da se poleg recikliranja oblačil učijo še veščin, ki jih imajo dobri prodajalci.

V trgovini lahko dijaki kupijo tudi svečana oblačila. Vir: Šolski center Velenje

Ideja za trgovinico Trend se je porodila pred leti. Pri pouku spoznavanja tekstilij so se učenci med drugim učili predelave kosov džinsa. Izdelke so nekateri dijaki želeli kar zase.

»Še posebej se nas je v lanskem šolskem letu dotaknilo spoznanje, da nekateri dijaki za zimsko strokovno ekskurzijo niso imeli toplih oblačil. Odločili smo se, ob podpori ravnateljice Šole za storitvene dejavnosti Mateje Klemenčič in s prostovoljci Šolskega centra Velenje, da specializirano učilnico za bodoče prodajalce za teden dni spremenimo v trgovino rabljenih oblačil,« je razložila učiteljica Maša Kolšek.

Odmev na akcijo je bil odličen, zato so jo še nekajkrat ponovili.

Mladi so navdušeni tako nad oblačili kot tudi nad načinom prodaje. Vir: Šolski center Velenje

Lani so na Šolskem centru Velenje dobili nov prostor, kamor so trgovinico preselili in jo odprli za dijake in za vse, ki želijo kupiti njihove izdelke.

Pri zbiranju oblačil sodelujejo vsi dijaki Šolskega centra, pri prodaji in opremljanju ter vodenju trgovine pa predvsem dijaki programa trgovec.

»Sprva so bili nekoliko zadržani, zdaj pa komaj čakajo, da dobijo v trgovino novo pošiljko oblačil,« je še dodala Maša Kolšek.

Kupci za oblačila prispevajo prostovoljne prispevke. A dijaki si lahko za simbolične zneske privoščijo kakovostna in dobra oblačila, ki si jih sicer ne bi mogli kupiti.

»Za tiste dijake in učence, ki so socialno šibkejši, odpremo trgovino po dogovoru in si lahko brezplačno izberejo, kar želijo,« je pojasnila učiteljica.

Na šoli je tudi praksa, da z dijaki, ki jih recikliranje zanima, predelajo stara oblačila in jih nato predstavijo na modni reviji v mestnem središču Velenja.

***

Ideje za šolsko ustvarjanje in primere dobre prakse pripravljamo v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport.

Če imate tudi na vaši šoli dejavnost, na katero ste ponosni, ki izstopa, navdihuje ali navdušuje, nam pišite na urednik@casoris.si in z veseljem jo bomo predstavili.

Barbara

Gradič Oset obožuje knjige in rada zapisuje zgodbe ljudi. Je neverjetno svetlogleda oseba, tudi ko je črna noč. Posebej je navdušena, kadar lahko svet gleda z visokih hribov.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.