Časoris
Državna sekretarka Martina Vuk je zajtrkovala z učenci iz Škofje Loke. Vir: MIZŠ
Državna sekretarka Martina Vuk je zajtrkovala z učenci iz Škofje Loke. Vir: MIZŠ

Slovenski zajtrk poznajo tudi na Bavarskem

Hej, Časorisovke in Časorisovci!

Kaj ponavadi jeste za zajtrk? Upamo, da si vzamete čas zanj vsako jutro. Kako pa je bilo pri vas v šoli v petek, 15. novembra, ko ste obeležili dan slovenske hrane? Predvsem okusno, kajne?

»Pomembno je, da se v vrtcih, šolah in širše, tudi doma, v družini, pogovarjamo o pomenu zdravega načina prehranjevanja, uživanja lokalnih dobrin, zdravega življenjskega sloga, gibanja. Vse te vsebine so pomemben del izobraževalnega kurikula in z otroki se o njih veliko pogovarjamo. Pri tem ugotavljamo, da ste dobro ozaveščeni. Vesela sem, da o teh temah govorite tudi doma, da se širijo sporočila projekta tradicionalni slovenski zajtrk,« pravi državna sekretarka na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Martina Vuk.

Tudi ona je minuli petek zajtrkovala v šoli. Odpravila se je med učenke in učence Osnovne šole Ivana Groharja v Škofji Loki. Skupaj so pozajtrkovali, se pogovorili, nato pa odšli vsak svojim obveznostim naproti.

Ali veste, da smo akcijo Tradicionalni slovenski zajtrk letos predstavili tudi kolegom z Bavarskega? Nad akcijo so bili navdušeni, še bolj pa nad sistemom urejenosti šolske prehrane v Sloveniji. Motite se, če mislite, da je ta podoben sistemom v drugih evropskih državah. Tako dobro urejene šolske prehrane, kot jo imamo v Sloveniji, nima nobena evropska država. Zato vam želimo dober tek, tudi v šoli.

Nagrada za Nordijski center Planica

Verjamemo, da vas je kar nekaj, ki ste že obiskali Planico, še posebej kadar so tam tekmovanja ob zaključku svetovnega pokala v smučarskih poletih, ko je en dan namenjen prav osnovnošolcem, ki si pridejo ogledat tekmo.

Nordijski center Planica je 5. novembra prejel zlato priznanje Mednarodnega olimpijskega komiteja in Mednarodnega združenja za infrastrukturo za šport in prosti čas za izjemen arhitekturni dosežek. Konkurenca je bila huda v svetovnem merilu, saj so ocenjevali kar 98 projektov in podelili sedem zlatih priznanj, med njimi ga je prejela tudi Planica.

Minister dr. Jernej Pikalo je ob tem dejal, da je izjemno ponosen na ta slovenski športni in arhitekturni biser, ki žanje priznanja pri tekmovalcih, športnih delavcih in obiskovalcih.

Minule dni je Planico že pobelil sneg in komaj čakamo na začetek tekmovanj. Že pred božičnimi prazniki bo tam svetovni pokal v smučarskem teku, konec marca 2020 pa svetovno prvenstvo v poletih, ko bomo spet močno stiskali pesti za naše »orle«.

Želimo vam prijetne pozno jesenske dni. Naslednjič pa se beremo že v veselem decembru. 🙂

MIZŠ

Novice z ministrstva za izobraževanje ekipa sodelavcev ministrstva pripravlja, posreduje ali omogoča za bralce Časorisa.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly cloudy
10°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.