Časoris
Poletne počitnice. Vir: Adobe Stock
Poletne počitnice. Vir: Adobe Stock

Poslanica ministrice Simone ob koncu šolskega leta in začetku počitnic

Danes, ko se zaključuje najbolj neobičajno šolsko leto, odkar obstajajo šole, stojim pred vami le z eno nalogo: kako izreči besedo HVALA.

V času, ko besede izgubljajo smisle in pomene, in v času, ko je vseh besed preveč, nam največkrat manjka ravno ta beseda. Beseda HVALA. Preprosto zato, ker nam je vse samoumevno, ker se nam zdi, da nam vse pripada samo po sebi.

Letošnje šolsko leto ni bilo samoumevno. Bilo je nekaj posebnega. Leto, ki si ga bomo, boste in bodo vsi zagotovo zapomnili. Delo in dejavnosti vzgoje in izobraževanja je bilo potrebno prenesti v prostore lastnega doma, pa potem postopoma in le nekatere zopet nazaj v vrtce, šole, fakultete, zavode, nekatere sploh ne več.

In smo zmogli – zaradi vseh vas, ki ste bili kos novi situaciji, ki ste se pogumno, z razumevanjem in odgovorno odzvali na te razmere. Vseh tistih vas, ki ste razumeli, da bi prekinitev vzgojno-izobraževalnega procesa pomenila odvzem svobode, prihodnosti naših otrok.  

Ministrica dr. Simona Kustec. Foto: Sonja Merljak/Časoris
Ministrica dr. Simona Kustec. Foto: Sonja Merljak/Časoris

Da, za srčnost gre! Ta nepogrešljivi element v izobraževalnem procesu. To vezivo, ki šolo spremeni v varno in zaupanja vredno gnezdo. V drugi dom.

Zato se vam v imenu vseh zahvaljujem. Ne glede na to, kaj ste v tem obdobju dobrega in spodbudnega delali za varstvo, za šolanje naših otrok, ste postali del ekipe, ki je zmagala. Zmagovito pripeljala šolsko leto do konca, kot prav vsako leto.

Priklon in čestitke vsem učenkam in učencem. Vsem dijakinjam in dijakom. Vsem študentkam in študentom. Hvala za vašo potrpežljivost, hvala, ker ste se kot prvi v vrsti in od vseh nas najbolj brez težav prilagodili drugačnim potem te nenavadne stvarnosti.

In hvala celotnemu vzgojiteljskemu, učiteljskemu in profesorskemu zboru. Vsem staršem! Vem, ni vam bilo lahko. Vem, velikokrat me niste razumeli, bili tudi jezni name.

Dovolite mi, da se vam za te trenutke opravičim in vam hkrati zagotovim, da nas je in nas bo tudi v prihodnje pri delu morala voditi ena sama zaveza, odgovornost – da ne dovolimo, da bi bila otrokom niti za stotinko sekunde odvzeta priložnost pridobivanja novih znanj. Vstopnice za svobodo njihovega jutrišnjega dne.  

Želim si in vem, da nas bo vse skupaj prav to vodilo združevalo jeseni, v naslednjem šolskem letu. Sedaj pa vam želim le še več kot zaslužene in predvsem zdrave počitniške dni.

Prof. dr. Simona Kustec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport

MIZŠ

Novice z ministrstva za izobraževanje ekipa sodelavcev ministrstva pripravlja, posreduje ali omogoča za bralce Časorisa.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.