fbpx
Časoris
Takole se je četica mladih slovenskih likovnih ustvarjalcev z mentoricami in mentorji, po podelitvi priznanj, postavila skupaj z ministrom dr. Jernejem Pikalom pred fotografski objektiv. Vir: Arhiv Mizš
Takole se je četica mladih slovenskih likovnih ustvarjalcev z mentoricami in mentorji, po podelitvi priznanj, postavila skupaj z ministrom dr. Jernejem Pikalom pred fotografski objektiv. Vir: Arhiv Mizš

Natečaj o svetu, v katerem bi želeli živeti mladi

Hej, Časorisovke in Časorisovci!

Saj veste, da k ministrstvu za izobraževanje sodi tudi področje športa?

V minulih dneh smo tako najboljšim športnicam in športnikom ter športnim delavcem v minulem letu podelili prestižne Bloudkove nagrade. Nagrade Stanka Bloudka za leto 2018 so prejeli biatlonec Jakov Fak, športna plezalka Janja Garnbret, padalec in pilot motornih letal Drago Bunčič in nekdanji jugoslovanski reprezentant v odbojki Adolf Urnaut.

Minister dr. Jernej Pikalo jim je čestital in med drugim povedal: »Brez vas ni športa in ni vseh tistih vrednot, ki jih šport tej družbi daje. Te so tiste, za katere se je vredno zavzeti: sodelovanje, a tudi tekmovalnost, priznati poraz, a tudi okusiti slast zmage, biti podoben in včasih biti tudi drugačen.« To, kar je minister povedal športnicam in športnikom, velja tudi za vse nas. Se vam ne zdi?

Mednarodna otroška razstava Lidice

V tem tednu smo na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport gostili podelitev priznanj otrokom vrtcev in osnovnih šol, ki so sodelovali na mednarodnem likovnem natečaju Lidice.

Ta natečaj se odvija že več desetletij in spodbuja mlade z vsega sveta, da umetniško izrazijo svoje predstave in želje o svetu brez vojn in nasilja, o svetu, v kakršnem bi želeli živeti. Mladi vsako leto v različnih tehnikah ustvarjajo na določeno temo. Lani je to bila voda.

Odziv na natečaj je vsako leto odličen. Lani je na njem sodelovalo 25.690 otrok iz 83 držav, med njimi tudi iz Slovenije. 28 slovenskih osnovnih šol in vrtcev se je pridružilo likovnemu natečaju. Priznanja sta mladim ustvarjalcem iz Slovenije izročila minister dr. Jernej Pikalo in veleposlanica Republike Češke Věra Zemanová.

In kaj so Lidice? Češka vas s tragično zgodovinsko usodo. Med drugo svetovno vojno so 340 lidiških prebivalcev okupatorji usmrtili, nekateri od njih pa so umrli kasneje v koncentracijskem taborišču. Med njimi tudi 88 otrok. Likovni natečaj predstavlja pietetno dejanje v spomin na otroške žrtve vseh vojnih spopadov.

Hura, počitnice so pred vrati!     

Vas kaj vabi v naravo vonj po pomladi, ki nam ga je prineslo sonce te dni? Nekateri boste prihodnji teden počitnikovali.  Upam, da imate odlične načrte, kako preživeti obilico prostega časa, ki se obeta.  Uživajte! Eni prihodnji teden, drugi pa teden dni kasneje.

MIZŠ

Novice z ministrstva za izobraževanje ekipa sodelavcev ministrstva pripravlja, posreduje ali omogoča za bralce Časorisa.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
24°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa